Gifszínház helyett Hírszínház a Katona idei nagy dobása

2015.09.07. 15:22

A tavalyi Gifszínház mintájára idén Hírszínházat csinál a Katona József Színház, ráadásul az Indexen. A gifszínház tavaly hatalmas sikert aratott, ebben a Katona színészei színészei különböző érzelmeket fejeznek ki egy-egy gifben, van #nevet, van #taps, meg van #persze is. Az adott érzelemről szóló gifet Facebookon, Twitteren, Tumblr-en is meg lehet osztani, de a közvetlen linket is elküldhetjük. Elég beírni a gifszinhaz.hu oldalon a keresőbe a kívánt érzelmet, és máris kapunk egy listát a szóba jöhető gifekből.

A gifszínház óriási siker lett, az ötletgazda Young and Rubicam és a kivitelező Katona József Színház rengeteg díjat nyert vele, és még a Highlights of Hungary listára is felkerültek vele. Úgyhogy egyértelmű volt, hogy valamilyen formában folytatják a projektet, így született meg a hírszínház ötlete. Ennek a lényege, hogy a Katona kreatív csapata, Dömötör András rendezővel az élen minden reggel kinéz egy éppen aktuális hírt az Indexen, amihez a dramaturgok írnak egy jól előadható sztorit. A katona színészei ezt a nap folyamán Dömötör András rendező segítségével színpadra viszik, majd videóra veszik, ami este hétkor megnézhető lesz nálunk az Indexen.

A videószínház tíz napon keresztül, szeptember 9 és 18 között minden nap feldolgoz egy Index-hírt egy maximum egy perces videóban.
Ilyen jó lesz a hírszínház
Ilyen jó lesz a hírszínház

A Katona munkatársai hangsúlyozták, hogy nem politikai üzenőfalat terveznek. Lesznek persze aktualitások, amelyeket nem lehet majd megkerülni, de igyekeznek minden nap más jellegű hírt választani. Az ötlet ismét a Young & Rubicam reklámügynökség hozta, a színészek pedig nagyon örülnek neki, mert mint mondták, szeretik az olyan feladatokat, amelyek segítségével kimozdulhatnak a komfortzónájukból.

Hogy melyik nap éppen melyik színész szerepel majd a videóban, az teljesen esetleges, az a színész játssza majd a szerepet, aki éppen ráér. A dramaturgok egyébként csak nagy vonalakban alapozzák a hírre az előadott történetet, hatalmas szerepe jut majd az improvizációnak, így a videószínházban sok spontán jelenetet is láthatunk majd.

A Katona sok új bemutatóval készül az idei évadra, az igazgató Máté Gábor az olaszliszkai eseményekről rendezte meg Borbély Szilárd darabját (bemutató október 9.), Székely Kriszta pedig Simon Stephens: Harper Regan című darabját rendezi (bemutató október 8.). Utóbbira már nincs jegy, Máté Gábor előadására még kis szerencsével be tudunk ülni.