Mi fér bele Mutyi-Magyarországon?

20000 cover
2015.10.17. 15:44

Nehéz tisztességesen megélni Magyarországon, így aztán egy többen próbálkoznak mindenféle trükkökkel, a jobb életminőség életében. Pénzt adunk a vizsgabiztosnak, hogy átmenjünk a vizsgán, papíron másik kerületbe költözünk, hogy jobb iskolába járhasson a gyerek, és nem kérünk a számlát a mosógépszervizről, mert így olcsóbb. De mi fér bele? Hol van a határ, amire már azt mondjuk, hogy ezt nem szabad, és mi az, ami nem is számít csalásnak a fejünkben, csak egy kis ügyeskedésnek?

Az HBO új sorozatában, az Aranyéletben ugyanis minden létező fronton ügyeskedni próbálnak a szereplők, hogy jobb életük legyen. Mindenki ügyeskedik, nem? - kérdezik a szereplők, és az ő válaszuk egyértelmű igen erre a kérdésre. 

 

Aranyélet - Hivatalos előzetes

EXKLUZÍV Aranyélet trailer premier! Megérkezett az HBO Magyarország új, saját gyártású sorozatának hivatalos előzetese! A 8 részes Aranyélet Dyga Zsombor és Mátyássy Áron rendezésében, Thuróczy Szabolcs, Ónodi Eszter, Döbrösi Laura és Olasz Renátó főszereplésével november 8-án érkezik. #AranyéletHBO

Posted by Aranyélet on 2015. október 14.

 

"Magyarországról közhely azt állítani, hogy következmények nélküli ország, miközben ez egy tény. Ha csinálsz valami jó dolgot, nem kapsz dicséretet. Nincsen összefüggés aközött, hogy a  szakmádban hogy teljesítesz és az előmeneteled között. A befektetett energia, a tisztesség, a hitelesség nem számít értéknek. Más dolgokra kell építeni, hogyha meg akarod valósítani önmagadat. Nekem sem arra, hogy mit tudok, vagy mihez értek, hanem hogy kinek küldjek gratuláló smst" - ezt a sorozat egyik rendezője, Mátyássy Áron nyilatkozta nekünk. "Amikor először végigolvastam a forgatókönyvet, nagyon elszomorodtam, mert bizonyos helyzetekben ráismertem a magam és a szűkebb környezetem életére. De éppen az a zseniális benne, hogy a korruptság, az ügyeskedés, hogy sose az egyenes úton éred el, amit el akarsz érni, hanem ezekre a rohadt mellékvágányokra kényszerülsz, ez ilyen mindennapi apró jelenetekben van bemutatva."

Ennek kapcsán úgy döntöttünk, megkérdezzük olvasóinkat, hogy nekik mi fér bele a napi ügyeskedésbe és mi nem. Fontos: hogy a kérdőív teljesen anonim, a válaszokat semmilyen formában sem tudjuk beazonosítani, és senkinek nem fogjuk továbbadni, csak kíváncsiak vagyunk. Az eredményekről elemző cikkben számolunk majd be.

? 1. Szinte közhely, hogy ma Magyarországon csak úgy lehet jogosítványt szerezni, ha pénzt adunk a vizsgabiztosnak, különben nem enged át a forgalmi vizsgán. Önnek ez belefér?
? 2. A 27%-os ÁFA a legigazságosabb adó, hiszen mindenkire kivétel nélkül vonatkozik. Már persze azokra, akik számlát, nyugtát adnak, így adót fizetnek a megszerzett bevételük után. Ön mindig kér számlát a fodrásznál vagy a szervízben?
? 3. Egy buszjegy 350 forintba kerül akkor is, ha csak egy megállót megyünk, a sofőrtől vásárolva ugyanez 450 forint. Ön mindig minden utazásnál lyukaszt, minden hónapban vesz bérletet?
? 4. Magyarországon ugyan a zene- vagy filmletöltés nem ütközik törvénybe, de a terjesztés igen, szóval azért szürkezónában mozog, aki torrentről tölti le a sorozatokat és a legújabb albumokat. Ön szokott letölteni?
? 5. Lagzi Lajcsit azzal vádolják, hogy a szolgáltatókat megkerülve lopta az áramot és a vizet. Ön minden szolgáltatásért tisztességesen fizet?
? 6. Tényleg nagyon nehéz ebben a városban parkolóhelyet találni, míg a mozgássérülteknek mindig fenntartanak könnyen megközelíthető helyeket. Ön mindig szabályosan parkol?
? 7. Ön minden adót tisztességesen befizet vagy rettegve várja az adóbevallás határidejét?
? 8. Szinte lehetetlenül nehéz bejutni az állami bölcsődébe vagy óvodába, ezért gyakran a szülők arra kényszerülnek, hogy papíron egy másik lakcímre jelentsék be a gyereküket. Ön elítéli ezt?
? 9. Az ön neme
? 10. Az Ön kora
? 11. Az ön lakóhelye:
? 12. Az ön legmagasabb végzettsége:
? 13. Az ön havi nettó fizetése: