Breakalapokra megpocsékolt Himnusz miatt mószerolták be a TÁP Színházat Dúró Dóránál

2016.05.03. 14:41

A 444.hu írta meg, hogy a 120. születésnapját ünneplő Vígszínház vasárnapi gálaműsora miatt nagy a felhorgadás a népnemzeti lelkekben: a gálára meghívott  TÁP Színház, amiben a Vígszínház társulatának több tagja is szerepel, nem átallotta a Himnuszt feldolgozásban előadni. Szokásukhoz híven nem úgy, ahogy mindenki ismeri, azaz nagyzenekari kísérettel, hanem breakalapokra helyezve.

Ilyet márpedig Mária országában nem lehet.

Hétfőn az Országgyűlés Dúró Dóra vezette kulturális bizottságánál páran panaszt is tettek az őket ért atrocitás miatt, egyikük konkrétan bűncselekménynek nevezte a történteket, hiszen

nagy nyilvánosság előtt történt meg a nemzeti jelkép megsértése, amit a Btk. szankcionál.

Ha panasz van, akkor vizsgálatnak is kell lennie:  a bizottság kabinetfőnöke, Szávay László (a jobbikos Szávay István testvére) bekérette a jelenetről készülő felvételeket, hogy azokat további érdemi megfigyeléseknek vesse alá. A TÁP Színház alapítója, Vajdai Vilmos a 444-nek azt mondta, hogy a színtársulat Minden rossz varieté című műsorának állandó eleme a Himnusz zenei újrafeldolgozása. A szöveghez sosem nyúlnak, de a zenei kíséret mindig változik.

Így akarnak fellépni azzal a kurzussal szemben, amelyik meg akarja határozni, hogy hogyan szabad hazafinak lenni, mondta erről Vajdai, aki rövid beszédében a kulturális kormányzatnak is beszólt vasárnap, amikor a kulturális finanszírozás lepucolásáról, a színházi lapok és Fischer Iván finanszírozásának leállításáról beszélt. „Baszódjanak meg” – tette még hozzá ekkor.

Mutatunk pár amerikai himnuszfeldolgozást, hátha a józan ész diadalmaskodik majd a vizsgálat folyamán: