Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Nyolcmillióért árulják a világ egyik legnépszerűbb plakátját

keep1
2016.06.28. 07:05
Akármilyen híres is a „Keep Calm and Carry On” feliratú, piros, angol plakát, valójában alig néhány darab élte túl a világháborút. Az egyiket most egy művészeti vásáron lehet megszerezni.

A Tudor-kori koronával díszített, piros Keep calm and carry on plakát ma olyan népszerű Angliában, mint a La Manche csatorna túloldalán a Chat noir fekete macskájával ellátott tárgyak. A nagyjából „Maradjon nyugodt és tegye a dolgát”-ként fordítható üzenet ma Nagy-Britannia szuvenírshopjainak mindegyikében ott van valamilyen formában, bögrén, pólón vagy törölközőn, de az interneten is az egyik legnépszerűbb mémalapanyag, mivel minimális változtatással szinte bármilyen helyzetre ráhúzható. Legutóbb például a Brexit-szavazás után jelent meg egy radikálisan módosított verziója „Na most már elkezdhet pánikolni” felirattal.

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a plakát eredetijéből alig néhány maradt fent, még a Birodalmi Háborús Múzeumban sincs belőle egy darab sem – írja a The Guardian.

A plakátot eredetileg nem is akarták nyilvánosságra hozni, legalábbis reménykedtek benne, hogy soha nem lesz rá szükség: 1939 nyarán azért tervezték, hogy a második világháború alatt egy esetleges komolyabb német légicsapás vagy szárazföldi invázió esetén üzenjenek Őfelsége alattvalóinak, így kerülve el a pánik kitörését. Két és félmillió példányt nyomtattak belőle, és hiába történt meg aztán a Blitz – amikor 1940. szeptember 6-ától fogva a német Luftwaffe 76 napon át tűz alatt tartotta Londont –, végül mégsem plakátolták tele vele az országot.

A Keep Calm... plakát egyébként egy háromrészes sorozat legkevésbé népszerű darabja volt. A másik két háborús buzdító plakát felirata „A Te Bátorságod, a Te Vidámságod, a Te Határozottságod Fogja Nekünk Elhozni a Győzelmet” és „A Szabadság Veszélyben Van. Védelmezd Minden Erőddel!” voltak.

keep2

De mivel a háború miatt elindult egy „papírmentő” akció, amellyel a papír újrahasznosítását igyekeztek ösztönözni a harcok alatt, egy év után az összes plakátot vissza is hívták, hogy bezúzzák és újra felhasználják az értékes anyagát.

Viszont mégsem sikerült mindenkit tökéletesen meggyőzni a szelektív hulladékkezelés szükségességéről, legalábbis erre utal, hogy tizenhat éve egy doboz alján mégis talált belőle egyet az északkelet-angliai Alwickban Stuart Manley, a Barter Books könyvesbolt tulajdonosa. Ugyanez a könyvesbolt tárta fel egyébként a plakát történetét egy rövid videóban.

Manley és felesége bekereteztették a posztert, és kiakasztották a könyvesboltban a kassza mögött. Aztán amikor a vásárlók már sokadszor érdeklődtek, legyártottak belőle néhány reprodukciót. Innen pedig már rövid út vezetett a világhírhez, mivel a kép jól jelképezte azt a sztoikus, arcizmunk-sem-rezdül hozzáállást, amivel rengetegen azonosítják a briteket. A könyvesboltos házaspár most úgy döntött, megválik a relikviától: azt egy londoni művészeti vásáron lehet hamarosan megvásárolni, de a papíranyag most már jóval többet ér, mint bármilyen háborús nyersanyag. Az ára 21 250 angol font, azaz több mint 8 millió 116 ezer forint.

2012-ig egyébként azt hitték, összesen két plakát élte túl a zúzdát, de aztán a BBC egy műsorában rátaláltak belőle húsz darabra. Egy évvel korábban egy brit vállalat megpróbálta a szlogent levédetni Nagy-Britanniában, de ott nem járt sikerrel, viszont Európában és az Amerikai Egyesült államokban ők birtokolják a Keep Calm and Carry On mondat jogait, hiába próbálta meg valaki visszavonatni a döntést, mondván, ezeket a szavakat túl széles körben használják ahhoz, hogy egy cég rendelkezzen felőle.

Ne maradjon le semmiről!