Szijjártó fizetett Tarlós helyett Fischernek

2016.07.11. 18:50

A Fővárosi Közgyűlés Tarlós István javaslatára 260 millió forintról 60 millió forintra csökkentette a Budapesti Fesztiválzenekar támogatását, ezért a zenekar vezetése kénytelen volt felülvizsgálni az idei betervezett fellépéseit és turnéit, köztük a Szentpétervárra tervezettet is.

A Népszabadság információi szerint a szentpétervári szervezőket annyira felháborította a világhírű magyar zenekar távolmaradása, és különösen a távolmaradás oka, hogy az orosz külügyminisztériumhoz fordultak segítségért. Moszkvából végül igen magas diplomáciai szintről küldtek jelzést Szijjártó Péternek, hogy jó néven vennék, ha mégiscsak összejönne a Fesztiválzenekar oroszországi fellépése.

Fischer Iván a napokban jelezte, hogy idő közben lehetővé vált a részvételük a négy külföldi - köztük a szentpétervári – fesztiválon, mert a Külgazdasági és Külügyminisztérium kultúrdiplomáciai szempontból nagy jelentőségűnek tartja a Budapesti Fesztiválzenekar külföldi koncertjeit, és 60 millió forinttal kipótolja a zenekar költségvetését.

A KKM elismerte a Nol.hu-nak, hogy a zenekar fellépéseivel kapcsolatban több pozitív visszajelzés érkezett magas rangú külföldi politikusoktól.