2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Meghalt Somló Tamás

D MAR20130818014
2016.07.19. 09:08 Módosítva: 2016.07.19. 09:08
68 évesen, hosszan tartó betegség után meghalt Somló Tamás énekes, zeneszerző. Legnagyobb sikerei az LGT-hez kötődnek, de korábban az Omega együttes tagja is volt, később szólólemezeket adott ki. Dolgozott artistaként, zenebohócként, játszott basszusgitáron, klarinéton, szaxofonon, szájharmonikán, több filmhez szerzett zenét. 56 évesen szerzett jogi diplomát az ELTE-n, három éve pedig beült a Voice zsűriszékébe.

Somló Tamás 1947. november 17-én, Budapesten született. Gyerekkorában hegedülni tanult, majd bekerült az Állami Artistaképzőbe. Innen a tánc-, akrobatika-, pantomim-, karate- és zsonglőrórák után artistaként a Luxor társulatba került, amivel rengeteg országot bejárt. Eközben megalapította az Atlas (vagy néha Atlasz) zenekart, de játszott több beatzenekarban is: a Kexben, a Non-Stopban és az Omegában is – mindezt tíz év alatt, de úgy, hogy ezalatt a cirkuszban is dolgozott artistaként és zenebohócként. Az Omegához a csapat dobosa és menedzsere, Laux József révén került: a legenda szerint a zenekar kedvéért megtanult szaxofonozni is, de elsősorban énekelt, mint ezen a '67-es pol-beat fesztiválon készült videóban is:

És milyen volt akkoriban a tinédzser Somló? Az Omegáról szóló könyvében Mihály Tamás ír erről:

„Minden szempontból különleges ember. A végtelenségig lezser, néha a linkség határáig, de fantasztikusan tehetséges. Állítom, hogy egy tökgyaluból is tudna zenei hangokat csiholni! Ugyanakkor megtette azt, hogy elment a Louis Armstrong-koncertre a Népstadionba, amikor ugyanabban az időben Omega-buli volt. Mást ezért kirúgnának. Ő kapott egy ejnye-bejnyét."

Aztán 1973-ban jött az igazi siker, az LGT.

Frenreisz Károly kilépett a zenekarból, és megalapította a Skorpiót, Somló pedig a helyére került. Presserék zenekarában énekelt, basszusgitározott, szaxofonozott, zenét szerzett. A hetvenes években tucatnyi, mai napig sikeres számuk volt, ezek közül is talán a legnépszerűbbek:

  • Ő még csak most 14 (aminek a klipjét már csak Somló szakálla miatt is érdemes megnézni) 
  • Neked írom a dalt
  • Egy elfelejtett szó
  • Nem adom fel
  • Embertelen dal
  • és a Kovács Katival közös Szólj rám, ha hangosan énekelek.

Somló zeneszerzőként is egyre többet dolgozott: hozzá kötődnek például az Álomarcú lány és az Annyi mindent nem szerettem még című LGT-számok, de ő szerezte az 1983-as Könnyű testi sértés filmzenéjét is.

A nyolcvanas években új együttesek teljesen új hangzással jelentek meg: jött a Neoton, az Edda, az Első Emelet és az R-Go, az LGT-sek pedig úgy érezték, ez már nem az ő világuk, ezért 1987-ben búcsúkoncertet tartottak a Tabánban. Ezt a búcsúkoncertet azóta több újra összeálló, majd újra elbúcsúzó koncert és album is követte, de a '87-es tabáni koncerttel felfüggesztette magát az LGT.

Somló egy ideig Dániában élt, majd hazajött, szólókarrierbe kezdett, és több albumot is kiadott. A Patikához, az Ámbár tanár úrhoz és A miniszter félreléphez is írt dalokat, egy-egy kisebb filmszerepet is kapott. Közben az LGT újra össze-összeállt: először a Nyugati pályaudvaron tartottak több tízezer ember előtt öt főpróbát és koncertet '92 májusában, aztán újra összeálltak egy '96-os koncertre, majd még kettőre '97-ben – ezek egyike az akkor 50 éves Somló Tamás születésnapi koncertje volt. Az azóta eltelt közel húsz évben fél tucat koncertet tartottak és két albumot is kiadtak.

2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét. Ugyanebben az évben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott. Legtöbbször szólókoncerteket adott, fellépett az LGT-emlékzenekarral, de bekerült a kereskedelmi tévékbe is: 2006-ban a Szombat esti lázban táncolt, 2012-ben pedig a Voice mentora lett.

Somló többször is megjelent baloldali rendezvényeken, de fellépett a többpárti náciellenes tüntetésen is. Három fia született: Dávid, az ikrek, Dani és Pali, valamint kislánya, Lili. Dani és Pali 19 éve apjukkal együtt léptek fel Somló Tamás 50. születésnapi koncertjén.

Az énekes utoljára tavaly novemberben beszélt betegségéről: korábban vastagbéldaganatot állapítottak meg nála, de azt mondta, végül legyőzte a kórt, és újra egészséges. Idén májusban újra kórházba került, de annyira le volt gyengülve, hogy az orvosok nem tudták megoperálni, és hazaküldték.

„Nincs értelme befejezni, mert ameddig élünk, zenélünk. Különben sincs ennek a zenés szakmának történelmi kultúrája. Senki nem mondta, hogyan kell abbahagyni. Szerintem a Rolling Stones is úgy fogja abbahagyni, hogy a színpadon meghal valamelyikük” – mondta az egyik utolsó interjújában

A Somló Tamás Bestofot itt tudja elindítani a Spotifyon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport