Ma temetik Esterházy Pétert

2016.08.02. 09:47
A gyászszertartást Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát celebrálja a Veszprém megyei Gannán, ahol az Esterházy család tagjai nyugszanak.

A július 14-én, hasnyálmirigyrákban meghalt Kossuth-díjasa író temetését kedden délelőtt 11 órakor tartják Gannán: Esterházy Pétert a Szent kereszt felmagasztalása plébániatemplom alatti mauzóleumban helyezik örök nyugalomra. A család azt kéri a gyászolóktól, hogy ne hozzanak virágot, az arra szánt összeget inkább ajánlják fel az Alapítvány a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért szervezetnek.

Az Esterházy család nem összefüggő pápai, csákvári és tatai birtokainak Ganna volt a központjában, így ezt választották temetkezési helyül. A temetés a sajtó számára nem lesz nyilvános. Várszegi Asztrik szertartása mellett Dés László, a hatvanhat évesen meghalt író barátja alighanem szaxofonozni fog majd, hiszen Esterházy dedikációként annyit írt neki utolsó könyvébe, a Hasnyálmirigynaplóba: "szaxofonozz, majd".

Esterházyt korábban több százan búcsúztatták éjszakáig tartó felolvasással a Petőfi Irodalmi Múzeumban, sőt a tömeg miatt előtte az utcán is. Az író emlékének szentelt, Eötvös Péter által jegyzett Halleluja című oratóriumot szombaton mutatták be a Salzburgi Ünnepi Játékokon. A szövegkönyvet Esterházy írta. "Meghajlunk a nagy európai gondolkodó, Esterházy Péter előtt" - mondta a bemutatón Helga Rabl-Stadler fesztiváligazgató. Legutóbb pedig a brit Telegraph című lap emlékezett meg róla: a szerző szerint "műveivel a kommunizmus ideológiáját vonta kétségbe". 

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport