Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEMA kraft sör az új kézműves sör
A Monyo Brewing Co., a Mad Scientist, a Horizont Sörök és a HopTop Brewery összefogásával idén megalakult a Főzdepark, ami Magyarországon egyedülálló módon egy ipari parkon belül található négy kisüzemi kraft sörfőzde társulása, áll a főzdék közleményében.
Németh Anti, a Monyo egyik sörfőzője elmondta, tudatosan használják a kraft kifejezést, amit az eredeti amerikai craft beerből honosítottak. Németh (akivel az úgynevezett sörforradalom elején az Index szerkesztőségében lefőztük az első, nagy sikerű "Ez nem egy IPA" sört) szerint mára a sok gagyi termékkel lejáratták a sokáig divatos kézműves sör kifejezést, ezért ezen belül egy új kategóriát szeretnének létrehozni,
Ahhoz, hogy egy sör ilyen minősítést kapjon, számos minőségi feltételnek kell megfelelni, ilyen például az eltarthatóság, az évente (legalább két új sörrel) bővülő szortiment, vagy a nem gagyi palackok.
A Főzdeparkban négy főzde lépett kvázi szövetségre: inkább segítik egymást, mint versenyeznek. A közös ötletek, beszerzés, raktározás-kiszállítási lehetőségek, közös saját fesztivál hatékonyabbá teszi a működést.
Az első KRAFT sörfesztivált augusztus 19-21-én rendezik az M47 Főzdeparkban, Kőbányán. A kerítésen belüli főzdék mellett jelen lesz még a RothBeer, a Hedon, a Balkezes, az Uradalmi Sörmanufaktúra és a Kentucky Ale. Ez nem biznisz, nem üzleti fesztivál, nincs belépő, nincs pénzért pohár, csak találkozni, sörözgetni szeretnének a sörfőzőkkel, fogyasztókkal.