A maffiánál találtak meg két lopott Van Gogh-festményt

2016.09.30. 17:23 Módosítva: 2016.09.30. 17:28
Két nagy értékű lopott Van Gogh-festményt találtak meg az olasz hatóságok egy maffiaellenes rajtaütésen.

A művész viszonylag korai korszakából származó képeket 2002-ben lopták el az amszterdami Van Gogh Múzeumból több más műalkotással együtt.

A festmények egyike, az 1882-ben készült Zeegezicht bij Scheveningen egy tengeri tájképet ábrázol Scheveningennél, a másikon, a Hervormde Kerk te Nuenen című, 1884-ben készült kis méretű képen Van Gogh kedvelt városának, Nuenennek a református temploma látható. A festő, akinek apja a közösség lelkésze volt, szüleinek ajándékozta a festményt – írja az MTI.

Az olasz rendőrség pénteki bejelentése szerint a nápolyi maffia, a Camorra egy nemzetközi kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó klánjától foglalták le a képeket. A hatóságok összesen több tízmillió euró értékű vagyontárgyat koboztak el a bűnszövetkezettől.

A 14 éve eltűnt festményeket egy Nápoly környéki raktárban, Castellamare di Stabiában találták meg. A lopással gyanúsított banda több tagját már egy éve letartóztatták, az ellopott műkincsek azonban mindeddig nem kerültek elő.

Az amszterdami múzeum közlése szerint a keretükből kivágott festmények csak kevéssé rongálódtak meg, alapvetően jó állapotban vannak. Egyelőre nem tudni, mikor térnek vissza a Van Gogh Múzeumba.

Az olasz hatóságok később sajtótájékoztatót tartottak a felbecsülhetetlen értékűnek mondott festmények megtalálásának körülményeiről, amelyen elmondták: a képek hazajuttatására még várni kell, mert annak a nyomozásnak képezik részét, amellyel azt szeretnék megállapítani, a Camorra áll-e a műkincsrablás mögött, vagy ők később kerültek képbe.

Giovanni Salerno pénzügyi nyomozó elmondta, hogy a bűnszervezet kokainkereskedelmi ügyletei után kutatói kollégái értesültek arról, hogy a festmények a Camorra birtokában lehetnek, bár amikor közismert műkincset lopnak el, általában olyan tolvajra gyanakodnak, akit magángyűjtő bízott meg, hiszen a legális műkincspiacon lehetetlen eladni őket.

Salerno hozzátette, hogy a kábítószer-kereskedelemből származó óriási profit birtokában a Camorra új befektetési lehetőségeket keres, ilyen lehet a lopott műkincs is. Az ember, akit a rajtaütéskor a raktárban találtak, egy szót sem szólt arról, hogyan kerültek oda a festmények.

A rendőrök a festményeken kívül mintegy 22 millió euró (6,8 milliárd forint) értékben foglaltak le földeket, villákat és lakásokat, sőt egy kisrepülőgépet is, amelyek Giovanni Colangelo és Filippo Beatrice ügyészek közleménye szerint két Camorra-vezérhez, Mario Cerronéhoz és Raffaele Imperialéhoz köthetők. Imperiale az Amato-Paganá-klánhoz áll közel, jelenleg külföldön, talán Dubajban tartózkodik, ahol építési vállalkozást működtet.

Ne maradjon le semmiről!