Magyar produkció a Cirque du Soleil nyomában

2016.10.12. 15:35

A világ legnagyobb színpadi produkciójának számító Cirque du Soleil által alapított kőszínházban, a montreali La TOHU-ban egy magyar újcirkuszi produkció nyitja a szezont. Montreal voltaképpen a műfaj fővárosa, ezért is számít akkora dolognak, hogy október 12. és 22. között a magyar Recirquel Társulat kéthetes előadássorozata nyitja meg az új évadot a Cirkusz az Éjszakában c. előadásával.

A kizárólag magyar artistákból, tánc- és előadóművészekből álló társulat egyre ismertebb nemzetközileg, a francia Le Parisien újság is méltatta a produkciójukat. A Cirkusz az Éjszakában egy kortárs magyar mű, ami a feledésbe merült magyar cirkuszművészetet hívja elő és emeli vissza rangjára szimbolikusan.

A Montrealban ma premierező produkció írója és rendezője Vági Bence, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy ugyan itthon kinevelünk évente 20 artistát, akik viszont külföldre mennek dolgozni. Vági ezeket az artistákat kezdte el úgy képezni tánc- és színművészettel, hogy közben megtartotta a klasszikus magyar cirkuszi hagyományokat, amik a szocializmus alatt még erősen jelen voltak, majd a rendszerváltás után némileg feledésbe merült.

A produkcióval folyamatosan fellépnek külföldön, és két artistájukat is megkereste már a műfaj csúcsának számító Cirque du Soleil, de végül inkább amellett döntöttek, hogy az inkább csapatszerűen működő magyar társulatnál maradnak. Vági még azt is elmondta, hogy egyáltalán nincs rossz kapcsolat a Cirque du Soleillel, sőt, a vezetőség is ott lesz a mai premieren, illetve azon dolgoznak együtt, hogy Magyarországon indítsanak közös képzést.

A Recirquel Társulat a kanadai fellépések után hazatérnek Magyarországra, ahol szinte azonnal fellépnek, és Vági azt is elmondta, hogy csak decemberben közel húsz előadásuk lesz látható itthon.