Eladták a Centrál Színházat

DKOKO20110302005
2017.06.13. 15:13

Ahogy korábban sejteni lehetett, az igazgató, Puskás Tamás veheti meg a budapesti Centrál Színházat, tudta meg hivatalos forrásból a Hvg.hu. Puskás Tamás rendező 50 millió forintért jutott hozzá a színházat üzemeltető nonprofit kft.-hez. Ő volt az egyetlen jelentkező a főváros által kiírt nyílt pályázaton.

Az árban maga az épület nincs benne, a színházi működéséhez szükséges nem beépített berendezések, színpadi jogok, díszletek, jelmezek foglalatnak benne az 50 millióban. A színházat üzemeltető cég tavaly 800 millió forintos eszközállománnyal, 166 milliós pénzeszközzel, illetve 287 milliós saját tőkével rendelkezett.

"11 éve önálló, felnőtt, önmagáért felelősséget vállaló magányos utat járunk, erre kényszerített minket a színház múltja és a főváros szándéka. Viszont ehhez nem jártak a megfelelő szabadsági fokok. Ha megkövetelik, hogy gyakorlatilag úgy működjünk mint egy magánszínház, akkor teremtsük meg ezt a helyzetet papíron is" – mondta a magánosítás kapcsán Puskás.

A Főváros Emberi Erőforrások Bizottsága után hétfőn a Tulajdonosi Bizottság is jóváhagyta az adásvételt, így a szerdai Közgyűlés a fenntartói szerződés helyett közszolgáltatási szerződést köthet az immár Puskás tulajdonában lévő céggel.

A pályázatot egyébként testre szabottan írták ki: az új tulajdonosnak meg kell tartania a színház repertoárját és igazgatóját is. A fővárosi önkormányzat a magánosítás miatt némi előnyt is szerez, hiszen így a jövőben nem kell támogatnia a színházat, nem terhelik az épület karbantartási költségei, valamint havi 1,7 millió forintnyi bérleti díjhoz is jut. A szerződés tíz évre szól.

A bizottság annyit szigorított a kiírásban szereplő feltételeken, hogy ha a cég 20 millió forint adózott eredménynél magasabb összeget ér el, az efelett lévő összeget, emelt bérleti díjként, be kell fizetnie a fővárosnak.

A HVG korábban azt írta, hogy a fővárosi önkormányzat ezután más színházak privatizációját is megfontolhatja, forrásai szerint legközelebb a Radnóti kerülhetne magánkézbe.

Borítókép: Puskás Tamás igazgató ül a budapesti Centrál Színház nézőterén. Fotó: Kollányi Péter / MTI