Meghalt a hatodik Rolling Stone

2017.06.14. 09:06

73 éves korában meghalt Anita Pallenberg olasz-német színésznő, énekesnő, fotómodell, divattervező. A Rolling Stones együttes groupie-ja, akinek a zenekar három tagjával is viszonya volt, és aki rendkívüli hatást gyakorolt a Stones zenéjére. Először a fiatalon meghalt Brian Jones gitáros, később Mick Jagger énekes, majd 1967 és 1980 között Keith Richards élettársa volt, három közös gyerekük született. Ő vot az, aki a kapcsolatai révén bevezette a Stonest a társadalom magasabb köreibe, mindenekelőtt a hatvanas évek fiatal művészeinek, zenészeinek és filmeseinek világába.

Közben színésznőként dolgozott, játszott többek között Roger Vadim 1968-as kultuszfilmjében, a Barbarella című sci-fiben is, amelyben a Jane Fonda által megtestesített címszereplő ellenfelét, a Nagy Zsarnokot alakította. Feltűnt még Volker Schlöndorff Szlovákiában felvett, Kohlhaas Mihály című történelmi filmjében, jelen volt Rómában Az édes élet forgatásán, játszott az 1968-ban forgatott Az előadás című krimiben is, Mick Jagger oldalán.

Annyira komoly hatással volt a Rolling Stones munkásságára, hogy szakértők szerint meghatározóbb befolyása volt, mint bárki másnak a zenekar körül. Véleményét Mick Jagger is figyelembe vette. Például amikor a nemtetszését fejezte ki a Beggars Banquet című lemez hangszerelésével kapcsolatban, Jagger újrakevertette az egészet. Róla szólnak az Angie és a You Got the Silver című számok, a Lucifer szemszögéből íródott Sympathy for the Devil című dalban pedig még háttérvokálozott is.

Hatalmas erőt képviselt a Stonesban. Nem játszott semmilyen hangszeren, és eleve megkérdőjelezhető, hogy a Stones vajon hajlandó lett volna-e bevenni egy női tagot, de ha esetleg igen, akkor az a nő biztosan Anita lett volna

– írta egy Stones-közeli újságíró, Nick Kent. (Pallenbergről és szerepéről a zenekarban, ebben a cikkben írtuk hosszabban.)

Egész életében harcolt az alkohollal és a drogokkal, amiket végül élete utolsó szakaszában sikerült csak letennie. Több film és könyv készült róla, bár ő maga nem volt hajlandó megírni az önéletrajzát, mondván, hogy a kiadókat csak a Jaggerrel kapcsolatos szaftos sztorik érdeklik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport