Micimackó képeire utazik a kínai cenzúra

2017.07.17. 11:31

Még a végén teljesen eltüntetik a cenzorok Micimackó képeit a kínai közösségi oldalakról. Az egész történet egészen 2013-ra vezethető vissza, amikor készült egy közös fotó  Hszi Csin-ping kínai elnökről és Barack Obama akkori amerikai elnökről, ahol pont úgy néztek ki egymás mellett, mint Micimackó és Tigris.

TIGGER 2590531b-1-800x500 c

Az internetezők ezt azonnal kiszúrták, ahonnan aztán nem volt megállás,  Alan Alexander Milne karaktere olyan lett, mint az elnök avatarja és később más államférfiakkal való találkozását is micimackós képekkel illusztrálták. Ez a kínai cenzoroknak egyáltalán nem tetszett, 2015-ben az egyik ilyen képet cenzúráztak legtöbbször az országban.

Jelenleg ott tart az ügy, hogy a közösségi oldalakra még fel lehet tölteni Micimackó képeit, kommentelni, viszont már egyre kevésbé engedi a rendszer. Az országban népszerű WeChat alkalmazásból is kikerültek a micimackós matricák.

A Time arról ír , hogy ez a lépés valószínűleg egy szélesebb körű kínai intézkedés része, a napokban ugyanis több olyan VPN szerver is elérhetetlenné vált, amiknek a segítségével meg lehetett kerülni az állam által cenzúrázott oldalakat.

Az MTI szerint a fokozottabb fegyelem valószínűleg az őszi pártkongresszus miatt van, ahol várhatóan újabb öt éves ciklusra kérik fel  Hszi Csin-ping jelenlegi elnököt.