Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

#MeToo: Deneuve egy kicsit bocsánatot kért, Margaret Atwood is megszólalt

2018.01.15. 15:09

Catherine Deneuve a múlt héten adta nevét egy száz befolyásos nő – köztük írók, előadók, tudósok – által aláírt nyílt levélhez, amely szerint a #MeToo-kampány túl messzire ment, a férfiakat pedig hagyni kell, hogy szabadon „ostromolhassák a nőket” vagy „csókot rabolhassanak” tőlük. Hangsúlyozták, hogy a „nemi erőszak bűntény, de a makacs vagy ügyetlen flörtölés nem az, és a nők körüli legyeskedés sem macsó agresszió”.

De feminista aktivisták úgy értelmezték, hogy ezzel a hozzáállással Deneuve és a többiek elfogadhatónak állítja be a szexuális erőszakot, és védelmezik az olyan pedofilokat, mint Roman Polanski. 

Deneuve a vasárnapi Liberationban kiadott közleményében már sajnálkozását fejezte ki a „fertelmes” zaklatások áldozatoknak, akiket a Le Monde-ban publikál levél megbánthatott. „Ők, de csakis ők azok, akitől bocsánatot kérek” – írta a színésznő cikke utolsó mondatában, miközben tovább érvelt álláspontja mellett. 

Ki biztosít arról, hogy a feljelentések közül mind igaz? Hogy nem lesznek olyan megvádolt ártatlanok, akik öngyilkosságot követnek el?”

Hozzátette, bár a médiában sokan elferdítették az eredeti levelet, abban semmi nincs, ami azt sugallná, a zaklatás jó dolog lenne. Deneuve azt írja, ő is látott a szakmában „nem túl kellemes” eseteket, de nem az ő dolga, hogy mások nevében felszólaljon. Szerinte a #MeToo helyett csak az lehet a helyzet jó megoldása, „ha jól neveljük fiainkat és lányainkat”, az intézményekben pedig kialakulnak a megfelelő protokollok hasonló esetekre, amelyekben végül az igazságszoltatás dönt.

A szolgálólány rémmeséje

Deneuve-vel nagyjából egy időben megszólalt Margaret Atwood írónő is, A szolgálólány meséjének szerzője: a regényből készült sorozat 2017-ben épp a feminizmus egyik szimbóluma lett. Atwood „Rossz feminista lennék?” címmel írt cikket a The Globe And Mail című lapba.

Atwood szerint „A nők is emberi lények, és így képesek a démoni és a szent viselkedés minden változatára, a bűncselekményeket is ideértve. Nem angyalok, akik képtelenek rosszat tenni.” Az írónő kifejti, mennyire rossz a „megvádolták, tehát bűnös” gondolkodásmód, ami, mint írja, elsősorban diktatórikus rezsimekben és a fehér terror alatt volt elfogadott.

A #MeToo mozgalom pedig szerinte annak a jele, hogy az igazságszolgáltatási rendszer nem működik jól.

„Túlságosan gyakori, hogy a nők és a szexuális zaklatás más áldozatai nem kapnak lehetőséget arra, hogy tisztességes körülmények között mondják el, ami velük történt – igaz ez a vállalatokra és más intézményekre is –, úgyhogy egy új eszközhöz folyamodtak: az internethez. És a csillagok, a sztárok lehullottak az égből. A módszer nagyon hatásos volt, egy hangos ébresztő. (…) De ha a jogrendszer hatástalan, mi áll a helyébe? A jogrendszer megjavulhat, vagy a társadalmunk fog megszabadulni tőle. A cégek, az intézmények és a háztartások öntisztuláson mehetek át, különben még több csillag hullik le, de aszteroidákkal együtt.”

Az írónő azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a jövő, ha nem ez történik, azt írja: „Szélsőséges időkben a szélsőségesek nyernek. Az ideológiájuk vallássá válik, és aki nem visszhangozza azt, az hitehagyott, áruló vagy eretnek lesz, akik pedig középen állnak, azokat elpusztítják.”

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!