Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Bödőcs Tibor Orbán-paródiájáról ír a világsajtó

2018.02.22. 11:54

Hosszú cikket írt a világ minden szerkesztősége számára elérhető hírügynökség, az AFP az Orbán-kormányt parodizáló magyar stand up-komikusokról, főleg Bödőcs Tiborról. "Magyarország közép-ázsiai, posztszovjet, illiberális atmoszférája megérett a paródiára" - nyilatkozta az ügynökségnek Bödőcs.

Az AFP beszámol arról, hogy - mint írják - Orbán Viktor Törökországot és Oroszországot nevezte meg követendő példaként egy illiberális állam létrehozására, hogy "egyre szorosabban a markában tartja" a médiát és más intézményeket, és írnak a migránsozó és sorosozó óriásplakátokról is, sőt arról is, amikor Magyarországon Sri Lanka-i önkéntes diákokat kevertek össze a rettegő helyiek menekültekkel, vagy arról, amikor az őcsényiek kiszúrták a menekültekkel szimpatizáló panziótulajdonos kocsijának kerekét, amit Orbán szerint nagyon jó lépés volt.

"Én mindezt megpróbálom nevetségessé tenni, hogy aki hisz a propagandának, újra átgondolja a véleményét" - mondta Bödőcs egy 500 néző előtt tartott, dunakeszi fellépése után a hírügynökségnek.

Az AFP ír Bödőcs Nemzeti Maradási Iroda című videójáról is, amelyben egy bajszos férfi győzködi a magyar fiatalokat, hogy ne menjenek külföldre. "Ez az Orbán-rendszer tudatalattija: szörfözünk a propaganda hullámain, és beleőrülünk, annyira rettegünk mindentől, ami nem magyar" - mondta róla Bödőcs. "Viktor témái, mint a külföldi fenyegetettség és a muszlim invázió, primitívek, de erősek, az ellenzéki politikusok egyszerűen nem tudnak versenyezni velük."

Az AFP idézi az egyik néző véleményét is, aki szerint "Manapság a komikusoktól több igazságot hallani, mint a politikusoktól." A Dumaszínház másik humoristája, Kovács András Péter azt mondta az ügynökségnek Orbánról: "Jó móka eljátszani ezt a csávót, egy istent a maga komikus módján. Van benne valami fura: eltorzította, hogy ilyen régóta van hatalmon."

A Dumaszínház vezetője, Litkai Gergely szerint a paródia célja, hogy "Az emberek egy kicsit mélyebben elgondolkodjanak".

Ne maradjon le semmiről!