Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nádas Péter szelfije a százezredik kép a Fortepanon

2018.04.20. 18:15

Nádas Péter 1958-ban készült önarcképe a százezredik fénykép a Fortepan online fényképgyűjtő archívumban. 

A Fortepan egyik vezetője és alapítója, Tamási Miklós az Indexnek elmondta: azt szerették volna, ha a jubileumi százezredik fénykép egyedülálló lesz. Megkeresték Nádas Péter írót, akiről köztudott, hogy fotózással is foglalkozik, a nyolcvanas években fotóriporterként is dolgozott, és megkérték, adjon egy képet a gyűjteményükbe. Tamási szerint ez amúgy sem szokványos, hiszen jellemzően nem egy képet szoktak kapni a gyűjteményben, hanem sokat, lévén, hogy általánosságban családi hagyatékokból áll össze az archívum. Eddig a Fortepan 700 család gyűjteményéből válogatott. 

A nyolc éve induló Fortepan szerkesztőinek a keze alatt eddig nagyjából félmillió fénykép ment át, ebből Nádas fotójával együtt százezret tettek elérhetővé. Évente nagyjából 15 ezer képet közölnek, ezek mind szabadfelhasználású fotók. Érdekesség, hogy a szabadfelhasználású online archívumok közül a Fortepan a legnagyobb Európában, ennél csak múzeumokban van nagyságrendekkel nagyobb gyűjtemény. 

A Fortepan ugyanakkor egyetlen fillér állami támogatást nem tart, így egyetlen, fő állású munkatársának a fizetését anonim donorok dobják össze. 

fortepan