Nádas Péter szelfije a százezredik kép a Fortepanon

2018.04.20. 18:15

Nádas Péter 1958-ban készült önarcképe a százezredik fénykép a Fortepan online fényképgyűjtő archívumban. 

A Fortepan egyik vezetője és alapítója, Tamási Miklós az Indexnek elmondta: azt szerették volna, ha a jubileumi százezredik fénykép egyedülálló lesz. Megkeresték Nádas Péter írót, akiről köztudott, hogy fotózással is foglalkozik, a nyolcvanas években fotóriporterként is dolgozott, és megkérték, adjon egy képet a gyűjteményükbe. Tamási szerint ez amúgy sem szokványos, hiszen jellemzően nem egy képet szoktak kapni a gyűjteményben, hanem sokat, lévén, hogy általánosságban családi hagyatékokból áll össze az archívum. Eddig a Fortepan 700 család gyűjteményéből válogatott. 

A nyolc éve induló Fortepan szerkesztőinek a keze alatt eddig nagyjából félmillió fénykép ment át, ebből Nádas fotójával együtt százezret tettek elérhetővé. Évente nagyjából 15 ezer képet közölnek, ezek mind szabadfelhasználású fotók. Érdekesség, hogy a szabadfelhasználású online archívumok közül a Fortepan a legnagyobb Európában, ennél csak múzeumokban van nagyságrendekkel nagyobb gyűjtemény. 

A Fortepan ugyanakkor egyetlen fillér állami támogatást nem tart, így egyetlen, fő állású munkatársának a fizetését anonim donorok dobják össze. 

fortepan