Keresés

250 találat az Indexről, és 108 a környékéről.

2021. december 3., 00:17

Így fejlődtek az otthonaink az elmúlt 100 évben Így fejlődtek az otthonaink az elmúlt 100 évben

Hogyan változott a berendezés, a világítás vagy a fűtés az évtizedek során? Milyen szerep jutott a rádiónak és a TV-készüléknek, és milyen volt egy tipikus vasárnapi ebéd a 60-as években? Az elmúlt évtizedekben lezajlott jelentős mértékű modernizációnak és technológiai fejlődésnek köszönhetően sokat változott a hozzáállásunk bizonyos társadalmi jelenségekhez. Képeken mutatjuk az elmúlt 100 év történetét!

2020. július 18., 23:57

A magyar reklámfotózás hőskora A magyar reklámfotózás hőskora

A FŐFOTÓ archívumának kalandos útja a cég bezárásától az élelmes gyűjtőn át a levéltárig. Megvettük, átnéztük, eladtuk. Év végére beszkenneljük. Addig is most megmutatunk pár megigéző reklámfotót.

2020. június 14., 23:52

A legprofibb amatőr A legprofibb amatőr

A nagyközönség eddig nem ismerte a képeit, de közel hat évtizeden át több amatőr fotókör vezetője és tanára volt. Kriss Géza legjobb utcai fotói az Indexen.

2020. május 10., 22:35

Lessék meg a részleteket is! Lessék meg a részleteket is!

Oké, a múzeumot pótolni nem lehet, de a Fortepan esetében nem ilyen egyértelmű a helyzet. Nézzék meg az elmúlt száz évben mivel ütötték el az időt az előttünk élő generációk, ha otthon voltak.

2020. április 13., 23:55

Mi a nótád? Eljátsszuk! Mi a nótád? Eljátsszuk!

A felvidéki Vayszada Károly a szovjet hadifogság után került vissza Fülekre és Losoncra, ahol a propaganda fotókkal ellentétben az utca mindennapjait fotózta: padon pletykázó asszonyokat, vállán fonott kosarat cipelő öregembert, cigire stikában rágyújtó gyerekeket. A várost mi most egy ott felnövő felvidéki szemén keresztül mutatjuk be.

2020. március 22., 16:21

Fortepan járvány idején: képek otthonról Fortepan járvány idején: képek otthonról

Pontosabban képek otthonról, válogatás nélkül. A következő hetekben minden önöktől kapott archív fotót megosztunk, és kíváncsian várjuk, mi kerekedik ki ebből. Mi maradt a XX. századból a családi albumokban? Ilyen a saját múltunk, karanténból nézve.

2020. március 9., 19:53

Tíz éve kezdődött a Fortepan története Tíz éve kezdődött a Fortepan története

Tíz éve kezdtünk el fotókat szkennelni. Most megnézheti, hogy mi volt az első kocka, de ami fontosabb, kipróbálhatja az új Fortepant. Nincs még kész, de több ezer új kép már látható rajta.

2020. február 23., 22:31

Egy német-magyar polgárcsalád hétköznapjai Egy német-magyar polgárcsalád hétköznapjai

A Fortepannak ajándékozta családi fényképei egy részét Kieselbach Tamás műgyűjtő. Autóversenyek és nyaralások, vitorlázórepülés és csendes túlélés a 20. századi Magyarországon.

2020. január 4., 20:09

A Fortepan se tudja, hol készültek ezek a képek A Fortepan se tudja, hol készültek ezek a képek

Laktanya, vendéglő, színpad, buszállomás, benzinkút, horgásztó. 12 idegesítő kép a Fortepanról, amikről mind tudnunk kéne, hogy hol készültek. Segítsen nekünk megfejteni a múltat!
Eta néni két élete

Eta néni két élete

2019.12.28. 16:22 Módosítva: 2019-12-29 14:29:44
Akart tőlünk valamit, de rettegtem tőle. Egy idő után lemondott rólam, és meg is buktatott matekból. 30 évvel később előkerült a másik élete. Eta néni mostantól a Fortepanon lakik.

2019. december 15., 23:32

Amur a Balatonban, l’amour Tihanyban Amur a Balatonban, l’amour Tihanyban

Kutatott, fotózott és egy regény szereplője is volt az egyáltalán nem halvérű biológus. Sosem látott erősségű halkontent a Fortepanon!

2019. december 8., 11:18

Ez lehetne a Kádár-kor instája Ez lehetne a Kádár-kor instája

Színes képeken köszönnek vissza a szocializmus hétköznapjai: Szalay Zoltán, a korszak egyik legismertebb fotóriportere hagyatékából most néhány különleges színes dia is előkerült.

2019. október 6., 23:10

NDK 70: a panelházakból épült szocialista falanszter NDK 70: a panelházakból épült szocialista falanszter

1949. október 7-én alakult meg a Német Demokratikus Köztársaság, ami befalazta saját polgárait, majd le akarta győzni a nyugatot, de a kísérlet nem sikerült. Trabantok, műszálas ruhák, kockaházak, Bratwurst és Tévétorony Bojár Sándor nosztalgikus képein.

2019. augusztus 12., 22:51

Szembetalálkozni önmagunkkal borzongató érzés Szembetalálkozni önmagunkkal borzongató érzés

A rég elvesztett szülők egy erdei játszótéren, saját maga kisfiúként a Király utcában, a nagypapa kárpitosüzlete - emberek, akik felismerték saját magukat és családtagjaikat a Fortepan fotóin.

2019. augusztus 4., 08:56

Ezek a szemetek Ezek a szemetek

A máskor rejtőző kukkolók egy titkos belügyi filmsorozatban megmutatták magukat, arcot adva az állambiztonságnak. "Zuhog az eső, te rohadék. / Te meg alszol a jó meleg szobában"

2019. július 21., 16:06

Mindenkit megdöbbentett a Simplon mozi 1934-ben Mindenkit megdöbbentett a Simplon mozi 1934-ben

A nézőtér nem a vászon felé lejtett, és az erkéllyel is történt valami furcsa. Mindez Budapest első modern bérházának aljában, ahol a lakásoknak üvegfalú szobái is voltak.

2019. június 2., 20:19

Ó de boldog voltam, hogy Közép-Európában élünk! Ó de boldog voltam, hogy Közép-Európában élünk!

„Bármilyen közösségbe mentem, feltétel nélküli szeretetet, nyitottságot találtam, amelyben semmi póz nem volt. A szeretetnek olyan megnyilvánulásait, amire nagyon jó volt odamenni.” Jávor István erdélyi szamizdatfotói.

2019. április 27., 11:22

Miért érdemes elmenni a Fortepan-kiállításra? Miért érdemes elmenni a Fortepan-kiállításra?

Oké, szeretjük a sok régi fotót a neten, de mit tud velük kezdeni a Nemzeti Galéria? Rengeteg váratlan ötlettel sikerült feldobniuk a Fortepan-képekből készült kiállítást.

2019. április 14., 23:58

Néni, kérem, Bagaméri úrhoz van szerencsém? Néni, kérem, Bagaméri úrhoz van szerencsém?

45 évvel ezelőtt mutatták be minden idők egyik legsikeresebb magyar ifjúsági sorozatát, a Keménykalap és krumpliorrt, ami Kanadától Ausztráliáig nevettette meg az embereket, még Hollywoodban is elismerték.

2019. március 10., 22:58

Sosem volt ilyen éjszaka az Operaházban Sosem volt ilyen éjszaka az Operaházban

Kihunynak a fények, elkezdődik az előadás, de arra már senki nem figyel, sokkal érdekesebb, hogy mi történik a sötét páholyok mélyén és a folyosókon. Egy rejtélyes fotós rejtélyes képei, amelyekről semmit nem tudunk.

2019. január 27., 13:16

Mindegyik krematórium teljes gőzzel működött Mindegyik krematórium teljes gőzzel működött

1944 májusa és júliusa között több mint négyszázezer magyar zsidót vittek Auschwitz-Birkenauba. Az érkezésükről, a szelekcióról, a kényszermunkáról és a krematóriumok előtt eltöltött utolsó percekről pedig fotók is készültek. Ez az Auschwitz-album.