Judit
3 °C
7 °C

Visszautasítja a Parno Graszt-tagokat be nem engedő klub, hogy rasszista lenne

2018.04.30. 18:46 Módosítva: 2018-05-01 11:36:10

Értetlenül állunk a rasszista váddal szemben

– olvasható a Remix Retro Disco írásos állásfoglalásában, amit hétfő délután juttattak el munkatársunknak. A klub szerint „az elmúlt huszonnégy órában téves, rágalmazó és felnagyított hír kapott nyilvánosságot” azzal kapcsolatban, hogy szombat este nem engedték be a helyre az előző nap Budapesten koncertező szabolcsi Parno Graszt roma zenekar néhány tagját.

A hírt lapunk írta meg elsőként, egy Facebookon látott bejegyzés nyomán elindulva. Megkerestük a zenekar tagjait, akik megerősítették, hogy valóban nem engedték be őket. Az nem hangzott el, hogy azért, mert romák lennének, de a döntésről más tartalmú indoklást sem kaptak. Telefonon beszéltünk a klub biztonsági igazgatójával is, aki azt mondta, azért nem engedték be a társaságot, mert fiatalkorúak is voltak köztük (a zenekar szerint viszont ez nem igaz, legfeljebb a Parno Graszt énekesét, Oláh Helénát nézhették fiatalkorúnak, aki viszont már elmúlt 18 éves).

A klub több mint 24 órával a cikk megjelenése után küldte el a közleményét. Ebben azt is írják, hogy visszautasítjuk „a rasszizmus aljas vádját”, és hogy „vendégeink, fellépő művészeink, lemezlovasaink és munkatársaink között is vannak kisebbséghez tartozók. Mi nem teszünk különbséget közöttük, mint ahogy a biztonsági szolgálat munkatársai sem, akik kizárólagos joggal döntenek – néhány másodperc alatt – hogy kit engednek be a hosszú évek óta működő, színvonalas szórakozóhelyre.” Azt is megjegyezték, hogy a biztonsági szolgálatuk „nem tett semmilyen sértő vagy bármilyen hasonló kijelentést”.

Meglepő állítások is vannak a közleményben, például az, hogy „az index.hu rögtön lerasszistázott egy klubot, egy közösséget - mindenféle érdemi, megelőző utánajárás nélkül”, illetve hogy a be nem engedettek (akik a klub szerint nem kértek panaszkönyvet, sem az üzletvezetőt) „másnap reggel egy bizonyos média-csoporthoz fordultak.” Egyfelől ugyanis nem ők fordultak hozzánk, hanem a Facebookon látott poszt nyomán mi kerestük meg őket, másfelől a cikkben nem rasszistáztuk le a klubot. Egy korábbi 168 Óra-cikk kapcsán annyit írtunk meg, hogy egy roma főiskolai hallgató azért fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, mert idén januárban szerinte a roma származása miatt nem engedték be a helyre, illetve a romnet.hu cikke nyomán annyi szerepelt még lapunkban, hogy a Parno Graszt tagjainak esete után a Facebookon többen is írtak hasonló megkülönböztetésről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?