Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beputyinozva szaggatta szét a festményt, mert mit szólnának a nyugatiak, ha így látnák a cárt

2018.05.29. 21:26
Ideológiai okokból vagdosta össze Repin világhírű festményét egy merénylő a Tretyakov Képtárban, mert nem volt megelégedve Rettegett Iván ábrázolásával.

Igor Podporin dühét nem valami provokatív kortárs műalkotás váltotta ki, hanem a XIX. századi orosz festészet egyik legnagyobb becsben tartott darabja, a Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című olajfestmény. A 37 éves férfi pénteken nem sokkal zárás előtt bement a moszkvai Tretyjakov Képtárba, majd brutálisan megrongálta Ilja Repin klasszikus festményét: áttörte a festmény előtti védőüveget és egy fémrúddal szétszaggatta a képet.

Az első hírek arról szóltak, hogy a támadó az akció előtt bevodkázott a világhírű képtár kávézójában. Ez azonban a múzeum főigazgatója szerint teljességgel lehetetlen, a kávézóban ugyanis nem árulnak vodkát, csak konyakot.

Az ügy gyorsított eljárásban már bíróságra is került. A férfi már azt mondja, ideológiai meggyőződésből vagdosta szét a képet: azért rontott neki a festménynek, hogy megvédje a cár hírnevét.

Ez a kép hazugság, Rettegett Iván a szentek közé tartozik

– jelentette ki a voronyezsi férfi.

Az 1885-ös festmény azt a jelenetet örökíti meg, amikor Rettegett Iván felindulásában megöli utódját. Hogy ez valóban megtörtént-e, az utóbbi időben viták tárgya. Mint az MTI írja, egyes orosz történészek is kétségbe vonják a történetet, de a kérdés nyilvánvalóan politikai is. Rettegett Iván kultuszát ismét építik Oroszországban, több városban szobrot emeltek neki. Vezető kormányzati tisztviselők nyilatkozzák, hogy a cár kegyetlenségét a Nyugat túlozza el, hogy ezzel is befeketítsék Oroszországot, de tavaly Putyin is fontosnak tartotta elmondani, hogy szerinte nem tisztázott, a cár bűnös-e vagy sem a fia megölésében.

Most erre hivatkozott a képrongáló:

Még Putyin is azt mondta a tévében, hogy nem igaz, ami a képen látható. Amikor beléptem a Tretyjakovba, nem bírtam visszafogni magamat. Jönnek a külföldiek, megnézik a festményt, és vajon mit gondolnak a mi orosz cárunkról, mirólunk? Ez provokáció az orosz nép ellen, a cél, hogy rossz fényben tüntessenek fel bennünket.

Ilja Repin talán a legnagyobb alakja a 19. századi orosz festészetnek, a megtámadott kép pedig az ő egyik főműve. A festmény értéke felbecsülhetetlen.