Beástak egy ausztrál művészt az út alá

2018.06.17. 17:57

Hetvenkét órát töltött élve eltemetkezve egy forgalmas autóút alatt egy ausztrál performanszművész Tasmania fővárosában, Hobartban - írja az MTI.

A 73 éves Mike Parr egy kisebb acélkonténerbe zárva költözött a föld alá csütörtökön, a "sötét művészeteknek" szentelt Dark Mofo Fesztivál egyik fő attrakciójaként. A megbontott aszfaltot a temetkezés után visszazárták és újra megnyitották a forgalom előtt. 

Parr vizet, olvasnivalót, valamint egy hősugárzót vitt magával, egészségügyi kellékként pedig egy vödröt, ennivalót azonban egy falatot sem. Az oxigén szivattyún keresztül érkezett a konténerbe, amelyben egy pánikgombot is elhelyeztek arra az esetre, ha bármi probléma adódna.

A fesztivál szervezői azt mondták, a performansz nem az ausztrál gyarmati múltnak, hanem általánosan a gyarmatosítás erőszakos tettinek, sőt a "20. századi totalitariánus erőszak minden formájának" állít emléket.

Guardian cikke szerint a performansz ugyanakkor nem mindenkinek nyerte el a tetszését: a Tasmán Őslakos Központ (Tasmanian Aboriginal Centre) vezetője szerint az őslakosok történetének elmesélését jobb lett volna inkább az őslakosokra hagyni. "Remek mesélőink vannak, és nem biztos, hogy ehhez egy öreg férfire lett volna szükség az út alá temetve".

A művészt vasárnap szabadították ki önkéntes börtönéből. Miután elhagyta a konténert, azt betonnal töltötték fel, hogy egyfajta időkapszulaként örökítsék át a jövő nemzedékeire.

A Dark Mofo, amelyen gyakran szerepelnek az ősi rituálékat ünneplő műalkotások és előadások, idén heves ellenérzéseket váltott ki a helyi keresztény csoportokból, amiért a fesztivál keretében piros színű, fordított kereszteket helyeztek ki szerte Hobartban.