Magára vállalta a Kétfarkú az ál-Banksy-alkotást

Image from iOS (9)
2018.06.25. 11:03

A 444 adott hírt róla, hogy új graffiti jelent meg a Dob és a Rumbach Sebestyén utca sarkán. Az alkotás Orbán Viktort ábrázolja, amint a gyerekek kedvencén, Thomas gőzmozdonyon utazik, olyan pózban, ahogyan a gyerekek ülnek a kismotoron, utalva a miniszerelnök egyik játékszerére, a felcsúti kisvasútra. Az orbános graffiti önmagában is hír, ám még különlegesebbé teszi a Banksy-aláírás, ami azt sejteti, hogy a híres graffitiművész Budapesten járhatott. Azóta egyébként egy olvasónk és mi is rákérdeztünk Banksy hivatalos emailcímén, hogy eredeti alkotásról van-e szó. A válasz annyi volt: 

This is not by Banksy. It is the work of an imposter. 

Azaz: ez nem Banksy műve, hanem egy szélhámosé. A rajz egyébként Bansky hivatalos Instagram-oldalán sem szerepel. Azóta ki is derült a turpisság: az ál-banksy graffiti a Kétfarkú kutyapárt unkája. Facebook oldalukon részletes képsorozatban számolnak be arról, hogyan készült az kisvonatos alkotás. Úgy tűnik egy eldugott házfalon egy próbafújás is volt. Mindenesetre rendkívül izgalmas, hogy vajon meddig marad a falon.

Évek óta folyik a találgatás a világ leghíresebb street artosának kilétéről. A Vice arról írt korábban, hogy egy oknyomozó újságíró, Craig Williams összevetette a Massive Attack turnéállomásait azzal, hogy hol bukkantak fel Banksy munkái az elmúlt 12 évben, és rengeteg egyezést talált. Ehhez hozzávette, hogy az együttes énekese, Robert Del Naja, akit 3D néven is ismernek, a '80-as években egy Bristolból feltörő graffitisként kezdte pályafutását, és kész is volt az elmélete, miszerint Del Naja készítette a Banksy-alkotásokat.

A Massive Attack szombaton lépett fel Budapesten a Papp László Sportarénában. A koncerten több hatalom- és kormányellenes üzenet is megjelent a kivetítőkön, az Index cikkeinek címei mellett.

(Borítókép: Huszti István / Index)