Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A Magyar Idők feljelentette, Orbán kirúgta a Balassi igazgatóját

2018.07.09. 13:42

Orbán Viktor miniszterelnök határozata értelmében - áthelyezésre hivatkozva - megszűnik Hammerstein Judit helyettes államtitkári megbízatása a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, és ezzel főigazgatói posztja is a Balassi Intézet élén. Helyére Schőberl Márton Lászlót nevezte ki a miniszterelnök - szúrta ki a 24.hu, de a hírt korábban a Pesti Srácok is megírta.

Hammerstein Judit az első Orbán-kormány idején, 1998 és 2002 között a miniszterelnök, 2002 és 2006 között pedig a Fidesz parlamenti frakciójának sajtófőnöke volt. Dolgozott kultúráért felelős helyettes államtitkárként, majd a Miniszterelnökség főtanácsadója lett. 2014-ben lett  a Balassi Intézet főigazgatója.

Úgy tudjuk, hogy Hammerstein miniszteri biztosként folytatja, és a jövőben is kultúrával fog foglalkozni. Forrásunk szerint rendszeren belüli optimalizálásról van szó.

Hammerstein Judit az intézet főigazgatója beszédet mond a külföldi magyar intézetek igazgatóinak találkozóján a budapesti Balassi Intézetben 2016. július 6-án
Fotó: Soós Lajos / MTI

Nem tudni, az esetnek van-e köze ahhoz, hogy a kormány szócsöve, a Magyar Idők 2017. végén feljelentő cikksorozatot indított. Ezek a cikkek arról szólnak, hogy hiába van a Fidesznek kedves káderek kezében szinte minden magyar kulturális intézmény, ennek ellenére is történnek olyan események a magyar kultúrában, amelyek nem a kormánypropagandát erősítik, vagy akár a Magyar Idők által kormánykritikusként megjelölt művészeknek is teret engednek. Már a legelső cikk a Balassi Intézettel foglalkozott, felháborodva azon, hogy Magyarország - szerintük - liberális írókat küldött egy könyvfesztiválra, ráadásul az egyikük transznemű, ami a cikk szerint "SZDSZ-es" dolog. Hasonló cikkek szóltak (a szerző szerint) a melegséget propagáló Billy Elliot című musicalt színpadra engedő Ókovács Szilveszterről, a Vajna-féle Filmalapról, a Petőfi Irodalmi Múzeumról, a Nemzeti Kulturális Alapról, a Magyar Tudományos Akadémiáról és a Magyar Művészeti Akadémiáról is.

Hammerstein utódja, Schőberl Márton eddig a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója volt. Kinevezésekor a Népszabadság azt írta: volt a Fidelitas tagja, szerzett tapasztalatot a piaci szférában, és kommunikáció szakos bölcsészként, külügyes vagy akadémiai háttér nélkül került az intézet élére.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?