Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint egy bomba jó amerikai stand-upos jön Budapestre

2018.07.17. 14:41

Szeptember 4-én a Budapesti Kongresszusi Központban folytatódik az utóbbi évek nagy magyar stand-upos fellépés-sorozata, a botránya előtt ideérkező Louis C.K., és a brit Eddie Izzard után most az amerikai Anthony Jeselnik áll ki angol nyelvű műsorral a magyar közönség elé. A jegyek egyelőre akciós, early bird áron 4400 és 11600 forint között mozognak, a Tixa honlapján lehet őket megvenni.

Jeselnik kevésbé prominens személyiség az anglo-amerikai popkultúrában, mint C.K. vagy Izzard, az ő neve azoknak mond valamit, akik tényleg követik az amerikai stand-upot. Jeselnik humora első hallásra nagyon nem polkorrekt, a vicceiben visszatér a rák, a pedofília, a nemi erőszak, és úgy általában minden, amitől vissza lehet hőkölni. De sosem öncélúan, ugyanis nem ezekből csinál viccet, hanem a saját elvárásainkból, rendszeresen húzza ki úgy a szőnyeget a néző alól úgy, hogy azt sem tudjuk, pontosan miért nevetünk, és hogyan vett a viccmesélés ekkora kanyart. Az amerikai sajtó elnevezte őt a komédia sötét hercegének, és elég pár percet hallgatni valamelyik műsorából, hogy megértsük, miért.

Jeselniket egyébként leginkább a Comedy Central úgynevezett roastjaiból lehet ismerni, ezek a műsorok azok, ahol híres embereket kiültetnek a színpadra, és végig kell hallgatniuk, ahogy náluk kevésbé ismertebb komikusok (vagy az ismerőseik) szanaszét cikizik őket. Jeselnik több ilyenben is szerepelt, szívatta ő David Hasselhoffot, Charlie Sheent és az elnöksége előtt álló Donald Trumpot is még 2011-ben.

A roastok előtt dolgozott Jimmy Fallon késő esti showműsorában íróként, 2013-ban pedig saját, 18 részes műsort kapott The Jeselnik Offensive címmel. Három stand-upos anyaga jelent meg: 2010-ben a Shakespeare, 2013-ban a Caligula, illetve 2015-ben már Netflixen a Thoughts and Prayers. A Caligula talán a legkiforrottabb, de mindegyiket érdemes meghallgatni, és két perc alatt eldönteni, hogy el tudjuk-e viselni Jeselnik színpadi személyiségét, vagy sem. Mindenképp érdemes legalább megpróbálni.


A budapesti dátum a 2018-as Funny Games című turnéjának része. A turné idén februárban indult az Egyesült Államokban. A budapesti állomás Facebook-eventje itt érhető el.