Dömötör
-1 °C
14 °C

Kényszerrel táplálnák az éhségsztrájkoló ukrán rendezőt az oroszok

2018.08.21. 20:18

Kényszertáplálásban részesül majd a börtönében éhségsztrájkot folytató Oleh Szencov ukrán rendező, ha veszélybe kerül az élete – jelentette ki Ivan Melnyikov, a moszkvai Társadalmi Megfigyelő Bizottság elnevezésű, az elítéltek jogvédelmével foglalkozó regionális társadalmi szervezet titkára kedden a Kommerszant című lap online kiadásának.

Melnyikovot a lap abból az alkalomból szólaltatta meg, hogy Szencov már száz napja, március 14. óta nem vett magához ételt. „Száz napig éhségsztrájkolni nagyon nehéz, Szencovnak természetesen valamilyen keveréket kell fogyasztania, különben már meghalt volna. A Büntetés-végrehajtási Szövetségi Szolgálatnak van egy szabályzata, amelynek értelmében ha az élete veszélybe kerül, akkor kényszerrel fogják táplálni” – nyilatkozott a jogvédő. „Nem gondolom, hogy az éhségsztrájk hatékony eszköze a jogvédelemnek, mert csak az egészségnek árt. De meg kell érteni, hogy Szencov elvi álláspontot képvisel” – tette hozzá.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos az elítélt kezelőorvosainak hétfőn megtartott konzíliumára hivatkozva kedden sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a kettős, orosz és ukrán állampolgárságú Szencov állapota kielégítő. Kifogásolta, hogy Kijev nem válaszolt javaslatára, hogy a két ország kössön egyezményt a kettős állampolgárságú fogva tartott személyekről, ami lehetővé tenné a kicserélésüket. A saját állampolgárságú foglyok kiadatását mindkét ország alkotmánya tiltja. 

Moszkvában a rendőrség kedd este őrizetbe vett tíz demonstrálót, aki előzetes hatósági engedélykérés nélkül tüntetett Szencov ügye mellett. Az Interfax hírügynökség szerint az akcióban mintegy ötvenen vettek részt.

Oleh Szencovot 2014-ben rabolták el az orosz titkosszolgálatok az Ukrajnától önkényesen Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten. Az ukrán rendezőt 2015 augusztusában 20 év szigorított börtönbüntetésre ítélték a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városában, azzal a váddal, hogy terrorcselekményeket készült végrehajtani a Krímben és terrorszervezetet hozott létre. Szencov tagadta bűnösségét. A rendező mellett számos nemzetközi hírű filmes kollégája kiállt, támogatására Európában több akciót is szerveztek.

Oleh Szencov május 14-én kezdett éhségsztrájkba azzal a követeléssel, hogy bocsássanak szabadon 64 Oroszországban őrzött ukrán politikai foglyot. Önmagának nem kért kegyelmet, pedig a Kreml értésére adta, hogy elnöki kegyelemben csakis saját kezdeményezésére részesülhet.