Judit
2 °C
7 °C

Csak hollywoodi mércével értékelhetők a CÖF-kisfilmek

2018.09.24. 12:49

Szeptember elején érkezett a hír: az Átlátszónak nemcsak azt sikerült megtudnia, hogy az MVM támogatta a CÖF működését, de részletesen kiderült, hogy mire is költötték a Fidesz-közeli civilek az állami cég majdnem félmilliárd forintját.

Filmekre.

Az elszámolás szerintnégy kisfilm készült a 443 millióból, amit a CÖF önerőből pótolt ki 500 millióra. Ebből a félmilliárdos összegből készítette az elmúlt években rohamosan felfutó médiacég, a Magno Studio Kft. a remekműveket, amik remek hazai karriert futottak be: a TV2-csoport vetítette őket 350 alkalommal.

Sok ez a pénz ennyi filmre? 

Sok, nagyon sok. Csak az arányok kedvéért: az összesen 7,5 percet kiadó négy kisfilm több állami pénzt használt el, mint az Oscar-díjas Saul fia (320 millió forint állami támogatás) vagy az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről (420 millió forint állami támogatás). De ne hasonlítsuk az almát a körtével: legyen egy kisfilmes hivatkozási alap, Deák Kristóf Oscar-díjat nyert kisfilmje, a 25 perces Mindenki, összesen 8 millió forint állami támogatásból készült. A CÖF-kisfilmek 55-ször ennyibe kerültek, és ilyen művészi színvonalt képviselnek:

De még tovább mentünk, és megnéztük, hogy egy percre lebontva mennyibe kerül egy Oscar-díjas magyar film, néhány magyar és külföldi kasszasiker: a költségvetést elosztottuk a film hosszával, és kijött egy arányszám. (A magyar filmeknél a filmgyártásra adott állami támogatás összegét vettük figyelembe, a külföldi filmeknél a dollárban számolt költségvetést váltottuk át forintra.)

A különbség óriási.

A 2 milliárdos költségvetésből készült kasszarobbantó, kosztümös, CGI-trükköket felvonultató, lovakat szerepeltető Kincsem-film egyetlen perce 16 millió forintba került, míg a CÖF-kisfilmek 3,5-szer ennyibe, 57 millió forintba kerültek percenként. 

Ezenfelül néhány átlagos költségvetésű hollywoodi vígjátékot is belevettünk az összehasonlításba, és kiderült: a Magno Studio Kft filmművészete perce lebontva nagyjából olyan költségvetésből készült, amiből a Budapesten forgatott, Kate McKinnon Yozsefváros-reppeléséről elhíresült A kém, aki dobott engem vagy a tigrist, kisbabát és Mike Tysont is felvonultató Las Vegas-i vígjáték, a Másnaposok forgott. 

A négy CÖF-kisflm itt nézhető meg:

1. A civil szervezetek küldetése

2. A szellemi honvédő mozgalom

3. A kis- és családi vállalkozások támogatása

4. A gyermekétkeztetés fejlesztése

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?