Csak hollywoodi mércével értékelhetők a CÖF-kisfilmek

2018.09.24. 12:49

Szeptember elején érkezett a hír: az Átlátszónak nemcsak azt sikerült megtudnia, hogy az MVM támogatta a CÖF működését, de részletesen kiderült, hogy mire is költötték a Fidesz-közeli civilek az állami cég majdnem félmilliárd forintját.

Filmekre.

Az elszámolás szerintnégy kisfilm készült a 443 millióból, amit a CÖF önerőből pótolt ki 500 millióra. Ebből a félmilliárdos összegből készítette az elmúlt években rohamosan felfutó médiacég, a Magno Studio Kft. a remekműveket, amik remek hazai karriert futottak be: a TV2-csoport vetítette őket 350 alkalommal.

Sok ez a pénz ennyi filmre? 

Sok, nagyon sok. Csak az arányok kedvéért: az összesen 7,5 percet kiadó négy kisfilm több állami pénzt használt el, mint az Oscar-díjas Saul fia (320 millió forint állami támogatás) vagy az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről (420 millió forint állami támogatás). De ne hasonlítsuk az almát a körtével: legyen egy kisfilmes hivatkozási alap, Deák Kristóf Oscar-díjat nyert kisfilmje, a 25 perces Mindenki, összesen 8 millió forint állami támogatásból készült. A CÖF-kisfilmek 55-ször ennyibe kerültek, és ilyen művészi színvonalt képviselnek:

De még tovább mentünk, és megnéztük, hogy egy percre lebontva mennyibe kerül egy Oscar-díjas magyar film, néhány magyar és külföldi kasszasiker: a költségvetést elosztottuk a film hosszával, és kijött egy arányszám. (A magyar filmeknél a filmgyártásra adott állami támogatás összegét vettük figyelembe, a külföldi filmeknél a dollárban számolt költségvetést váltottuk át forintra.)

A különbség óriási.

A 2 milliárdos költségvetésből készült kasszarobbantó, kosztümös, CGI-trükköket felvonultató, lovakat szerepeltető Kincsem-film egyetlen perce 16 millió forintba került, míg a CÖF-kisfilmek 3,5-szer ennyibe, 57 millió forintba kerültek percenként. 

Ezenfelül néhány átlagos költségvetésű hollywoodi vígjátékot is belevettünk az összehasonlításba, és kiderült: a Magno Studio Kft filmművészete perce lebontva nagyjából olyan költségvetésből készült, amiből a Budapesten forgatott, Kate McKinnon Yozsefváros-reppeléséről elhíresült A kém, aki dobott engem vagy a tigrist, kisbabát és Mike Tysont is felvonultató Las Vegas-i vígjáték, a Másnaposok forgott. 

A négy CÖF-kisflm itt nézhető meg:

1. A civil szervezetek küldetése

2. A szellemi honvédő mozgalom

3. A kis- és családi vállalkozások támogatása

4. A gyermekétkeztetés fejlesztése  • Hírek
  • Csok