A budapesti állatkerté lesz Európa legjobb szabadidős épülete

2018.12.05. 16:56

A Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb épületét, a Pannon Park biodómját választották Európa legjobb szabadidős épületének az idei International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón.

Az épületet tervező Paulinyi-Reith & Partners szerdai közleménye szerint a biodóm egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, amely több mint 17 ezer négyzetméteren fogja feleleveníteni a Kárpát-medence ősi élővilágát.

"A Biodóm egy buborékba zárt darabkája a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak. Kívülről lágy ívekkel a környezetbe simuló lankás domb, amelynek lábára, oldalára zöld növényzet fut fel, a tetejét pedig nagyrészt fényáteresztő felület borítja" – fogalmaz költőien a közlemény.

Ahogy honlapján az állatkert is hangsúlyozza: az 1,7 hektáros biodóm csupán egy része az 5 hektáros Pannon Parknak. Átlagos magassága 17 méter lesz, és a legmagasabb pontján is mindössze 36 méteres (csak viszonyításképpen: a Nagyszikla 34 méter magas, villámhárító nélkül). A kivitelezést, a projekt fővállalkozójaként, a Market Építő Zrt. végzi.

"Az állatokat a fedett parkban kanyargó ösvényeken sétálva lehet majd megtekinteni, de lesz mód ennél kalandosabb nézelődésre is. A hatalmas térben ugyanis lesz egy kanyargó folyócska is, s ezen csónakázva is fel lehet majd fedezni a biodóm élővilágát" – írja az állatkert az épületről, amelynek tengeri akváriuma is lesz majd.

Ugyanezen a díjátadón választották nemrég az új Néprajzi Múzeumot előbb Európa, majd a világ legjobb középületének. Az International Property Awards 25 éves történetében először fordult elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen kategóriájában.