Pintér Béla nem fél Vidnyánszky Attilától, és másoktól sem

2019.01.25. 09:50

„Én azok közé az ellenzékiek közé tartozom, akik kritikusak az ellenzékkel is" – jelenti ki Pintér Béla a Népszava pénteki interjújában.

Pintér Béla és Társulata az együttes huszadik születésnapjának apropóján mutatta be a Jubileumi Beszélgetések című darabot (kritikánk itt), amelynek Pintér az írója, rendezője és színésze is egyben.

Az előadás kapcsán a társulatvezető a lapnak kifejtette, hogy nem véletlenül szerepel többek között Vidnyánszky Attila, Alföldi Róbert és Csáki Judit neve is az előadásban, hiszen egyiküktől sem fél. 

„Vidnyánszky Attila esetében például arról beszélünk a darabban, hogy szerinte a tao egy rákos daganat a magyar színházi élet testén, én pedig azt mondom erre, hogy a mi társulatunknak a Vidnyánszky Attila által kivívott tao-megvonás ártott annyit, mint egy pusztító daganat" – mondja.

Aztán hozzáteszi:

És az sem vigasztal, hogy a jövőben egy általa kijelölt kuratóriumhoz kell majd pályáznom, hogy megkaphassuk azt a pénzt, ami a jegybevételeink után járt nekünk. Megalázónak tartanám, ha ezért jóban kellene lenni vele, illetve én nem félek tőle annyira, hogy ezt ne merjem kimondani.

Alföldi és Csáki kapcsán pedig azt mondja: „Csáki Judit értékítéletét úgy általában pontatlannak tartom, és elfogultnak, különösen Alföldi Róberttel szemben. Csákival sem akarok jóban lenni, és tőle sem félek." A színikritikus elfogultságáról beszélve arra is kitér, hogy szerinte egy kritikus feladata nem a kultúrharc lenne, hanem a műértő értékítélet.

Pintér szerint nem véletlenül jelenik meg a darabban egy Gyurcsány Ferencet idéző karakter sem (nem éppen pozitív szerepben), és annak is oka van, hogy a darabban a kérdezőt játszó színész, Szabó Zoltán egyre többször nevezi Pintér figuráját véletlenül Viktornak. „Én Mr. Pinterként képviselem a bennünk élő orbánizmust" – mondja.

A Jubileumi Beszélgetésekről az Indexen is írtunk. „Még mindig jobb, ha furcsa, mint ha szar" – jutott eszünkbe a kritikusunknak egy ruhatári beszélgetés során.