Meghalt Robert Ryman, a fehér szín szerelmese

2019.02.10. 17:34

88 éves korában meghalt Robert Ryman minimalista festőművész, a második világháború utáni amerikai képzőművészet egyik legismertebb figurája, írja a New York Times.

A neves festő a manhattani otthonában hunyt el pénteken, halálát a New York-i Pace Gallery szóvivője, Hanna Gisel jelentette be másnap. Halálának oka egyelőre nem ismert.

GettyImages-100107516
Fotó: G. Gershoff / Getty Images Hungary

Robert Ryman Nashville-ben született és nevelkedett, és eredetileg nem festői, hanem zenei pályára készült. Huszonéves korában New York-ba költözött, hogy majd profi jazz-szaxofonos lehessen, Lennie Tristanótól vett leckéket.

Ryman nem tanulta a festészetet, igazi autodidakta művész volt, aki később egész életében absztrakt, fehér képeket festett. Ehhez bizonyára nagyban hozzájárult, hogy hét évig a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) teremőre volt, ahol aztán naphosszat nézegethette a kiállított műalkotásokat.

Hamarosan olyan művészekkel ismerkedett meg, mint Roy Lichtenstein, Sol LeWitt és Dan Flavin. 1960-ban elvette Lucy Lippard művészettörténészt, majd végleg a festészet mellett kötelezte el magát. A házasság hat évet élt meg, Ryman ezután a szintén festő Merrill Wagnert vette feleségül.

„Munkásságát számos irányzatba és jelenségcsoportba megpróbálták már besorolni, kezdve a minimal arttól a festészet utáni absztrakción, a szisztematikus festészeten, a monokrómián át az akrómiáig, ő viszont – első hallásra meglepő módon – mindig is realistának tartotta magát” – írta róla az Artportal.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport