Egymillió forintot ajánl Kukorelly Endre egy irodalmi díj feltámasztására

2019.03.18. 09:26

Egymillió forintot ajánl fel Kukorelly Endre annak érdekében, hogy visszaállítsák az irodalmi Baumgarten-díjat, és alternatívát teremtsenek az állami díjazás ellenében, írta vasárnap a Facebook-oldalán egy nyilvános posztban.

Kukorelly posztjában a "Döbrenteizők/Takarózók" arra utal, hogy kiknek adott díjat az állam az idei március 15. alkalmából: Döbrentei Kornél író, költő és újságíró korábban azt nyilatkozta, hogy „a zsidótörvényeket éppen a zsidóság megmentése érdekében, mintegy összekacsintva a zsidóság akkori vezetőivel hozták meg”.

Takaró Mihály a két világháború közötti irodalom szakértője, főleg Wass Albert, Nyírő József, és Tormay Cécile munkásságát tekintve. "Takaró Mihály minden jó érzésű, becsületes ember számára vállalhatatlan, a konzervatív, jobboldali gondolkodásúak számára is; ő a szcéna legszélsőségesebb, leghírhedtebb alakja" - mondta róla az Indexnek Závada Pál, amikor Takaró neve felmerült Prőhle Gergely menesztése után, mint a Petőfi Irodalmi Múzeum új igazgatója.

A Baumgarten-díjat először 1929-ben adták át. A díjat Baumgarten Ferenc Ferdinánd alapította, aki a végrendeletében meghagyta, hogy a vagyonából magyar írók kapjanak elismerést. 1945 kivételével 1949-ig minden évben átadták a díjakat, a díjazottak között olyan írók voltak, mint Füst Milán, Gelléri Andor Endre és Déry Tibor.