15 kilónyi aranyozott ezüsttárgy került vissza a Festetics-kastélyba

D  VG20190403004
2019.04.03. 14:35

Aranyozott ezüsttányérok és -kelyhek kerültek vissza a keszthelyi Festetics-kastélyba, miután a magyar állam egy tavalyi, Bécsben tartott árverésen visszavásárolta a műtárgyakat, írja az MTI.

A 12 tányért és 12 nagy, valamint 9 kisebb kelyhet a bécsi Dorotheum tavalyi árverésén kikiáltási áron, több mint hatmillió forintért vásárolta meg a magyar állam – mondta el Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

Az egykor a Festetics család tulajdonában lévő aranyozott ezüsttárgyakat az 1700-as évek végén az éppen kétszáz éve elhunyt Festetics György rendelte, többségükön az 1796-os régi bécsi fémjel is látható.

A tízszögű, aranyozott ezüsttányérok összsúlya csaknem tíz kilogramm. A kelyheken gravírozott címer látható F monogrammal, grófi koronával, valamint a Festeticsek címerállataival, a daruval és a két oroszlánnal. Összsúlyuk megközelíti az öt kilogrammot.

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára az átadás alkalmából tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a kastély a műkincseinek jelentős részét a második világháború után elveszítette, pedig egy 1942-es leltár szerint még külön ezüstkamrája is volt a kincseknek, amelyek most mint "Keszthely Seuso-kincsei" kerültek vissza.

A háromszor 12 darabos készletből a tányérok és a nagyobb kelyhek sora hiánytalan, a kisebbekből azonban csak 9 szerepelt az árverésen, a tizedik kisebb kehely pedig egy Ausztriában élő családnál lett meg. Tuzson szerint a kormány azon van, hogy a hiányzó két darab is előkerüljön.

A Festetics-kastély a visszakapott műtárgyakat a jelenlegi tükörteremben helyezi el, ahol 12 személyes hercegi ebédlőt rendeznek be. A korhű berendezéshez nemrég székeket is vásárolt az állam egy aukción.