Roma gyerekzenekarhoz keresnek tagokat

2019.04.08. 14:41
A Mirkia projekt célja, hogy a cigány kultúrát, hagyományokat újra megszerettesse a cigány fiatalokkal, bevezesse őket a cigány költészet világába, és rámutasson a hagyományos hangszerek alkalmazásának sokszínűségére és szépségére.

Bari Károly jelentős képviselője a magyarországi cigány irodalomnak, Kossuth-díjas költő, műfordító, néprajzos. Az ő cigány népdal-gyűjtéseiből szemezgetve, illetve az ő verseit megzenésítve áll össze hamarosan az a zenei repertoár, amely egy induló roma kulturális projekt gerincét képezi. Az ötletgazda Somnakaj Produkciós Iroda előadásaiban kiemelt szerepet szán a hátrányos helyzetű roma gyerekeknek.

A szervezők célja, hogy több, a hagyományokat felölelni képes területet ötvözzenek, annak érdekében, hogy az autentikus kultúra visszatanítható legyen a cigány közösségek számára. A kiválasztott versek feldolgozásainak alapját autentikus népzene adja, hagyományos hangszereken (kanna, kanál, hegedű, bőgő, esetleg perka) megszólaltatva, de arra is törekedve, hogy a hangzás igazodni tudjon a mai fiatalok modern ízlésvilágához.

A dalokat előadó zenekar tagjai 8-14 éves gyerekek lesznek, akiket részben meghívásos alapon, részben nyílt castingon választanak majd ki.  A Somnakaj Produkciós Iroda azt tervezi, hogy a dalokat stúdióban rögzítik, majd kiadják a felvett hanganyagot, illetve egy országos iskolai turné is kilátásban van.