Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

A Katedrális világhírű írója azt hitte, semmi nem marad a Notre-Dame-ból

2019.04.16. 17:17 Módosítva: 2019.04.16. 17:32

Mintha valaki meghalna

– ezekkel a drámai szavakkal reagált kedden Ken Follett brit regényíró, A katedrális című bestseller szerzője a Notre-Dame katasztrófájára.

Az AFP azért szólaltatta meg Follettet, mert 1989-ben írt egy világhírű regényt, ami egy 12. századi gótikus katedrális építéséről szól, és egyik ihletője a Notre-Dame volt. A most 69 éves író azt fejtegette, hogy

a párizsi székesegyház a történelemmel való kapcsolatunkat testesíti meg. A Notre-Dame építése 1163-ban, majdnem ezer éve kezdődött. Amikor egy ilyen monumentális műemlék a szemünk láttára omlik össze, az olyan, mintha egy ember meghalna.

Follett regényéhez két folytatást is írt, a Kingsbridge-trilógia harmadik kötetének címe A tűzoszlop, melynek egy jelenete a párizsi katedrálisban játszódik. Follett regényében maga is leírta egy katedrális égését, és a tévét nézve úgy képzelte, „semmi sem marad" a Notre-Dame-ból a tűzvészben, ahol a tűzoltók órákon át nem voltak urai a helyzetnek.

Csodával határos módon a katedrális jó része, még a boltozat egy darabja is megmenekült. A középkori építőmesterek még jobbak voltak, mint gondoltuk.

Az író üdvözölte, hogy a francia hatóságok bejelentették, újjá akarják építeni a Notre-Dame-ot. Hozzátette, hogy szívesen kampányol az építést segítő adományokért.

Optimista vagyok, meglesz a pénz és a mesterek. A franciák elhatározták, hogy a templomot újjáépítik és azt gondolom, sikerülni is fog nekik.

(MTI)