Laura, Alida
15 °C
32 °C

Október 10-én osztják ki a tavalyi és az idei irodalmi Nobel-díjat

2019.04.24. 16:54 Módosítva: 2019.04.24. 16:54

A tavaly felröppent pletykáknak megfelelően idén tényleg két nyertese lesz az irodalmi Nobel-díjnak: a Svéd Akadémia szerdán közölte, hogy október 10-én az idei irodalmi Nobel-díjas mellett a tavalyit is bejelentik majd – írja az MTI.

Tavaly az akadémiát megrázó szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt halasztották el a díj átadását, annyira felbolydult ugyanis a Svéd Akadémia tagsága, hogy a kilépések és az ellentétek miatt nem is adták át az elismerést az irodalmi kategóriában. Az ügy középpontjában álló Jean-Claude Arnault két év börtönt kapott, mostanra pedig látszólag lecsillapodtak a kedélyek, több új taggal gyarapodott a testület, amelynek szabályzata is megújult.

nobel-díj

Az Akadémia tájékoztatása szerint

  • az orvosi-élettani díjazottak bejelentése lesz az első október 7-én,
  •  másnap a fizikai Nobel-díjas,
  • október 9-én pedig a kémiai díjazott kilétére derül fény,
  • október 10-én aztán megnevezik a tavalyi és az idei irodalmi Nobel-díjast is,
  • a Nobel-békedíjas nevét október 11-én jelentik be Oslóban,
  • a közgazdasági Nobel-díjas nevét pedig október 14-én hozzák nyilvánosságra.

A díjakat hagyományosan december 10-én Stockholmban és Oslóban adják át, a díjat alapító Alfred Nobel svéd gyáros és feltaláló halálának évfordulóján. A tavalyi volt egyébként az első eset, hogy szexuális botrány miatt maradt el a díj átadása és előtte is csak hét alkalommal nem ítélték oda az elismerést: a két világháború miatt, illetve egy olyan esetben (1935-ben), aminek a hátteréről a mai napig nem lehet tudni semmit.