Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Rekordáron kelt el Cicciolina volt férjének egyik szobra

2019.05.16. 09:25

Jeff Koons amerikai képzőművész Rabbit (Nyúl) című szobra 91,1 millió dollárért kelt el szerdán a Christie's New York-i árverésén, írja az MTI. Élő képzőművész alkotásáért ilyen magas összeget még soha nem fizettek árverésen - közölte az aukciósház.

Koons, akit Magyarországon a legtöbben arról ismerhetnek, hogy ő volt Cicciolina pornószínésznő férje, az egyik legsikeresebb pop art művész a világon. Még 1986-ban készítette a 104 centiméter magas szobrot, amelyet a 20. századi képzőművészet egyik legnevesebb alkotásának tartanak. A szakértők legkevesebb 50 millió dollárra becsülték az árát az aukció előtt. Koons három ilyen szobrot készített 1986-ban.

Élő képzőművész eddigi aukciós rekordját a brit David Hockney tartotta, akinek a Portrait of an Artist című festménye 90,3 millió dollárért kelt el a Christie's novemberi árverésén.

Koons szobra eddig a 2017-ben meghalt amerikai könyv- és lapkiadó, Samuel Irwing Newhouse gyűjteményében volt. A The New York Times című amerikai napilap úgy tudja, hogy Robert U. Mnuchin műkereskedő, Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter apja volt a nyertes licitáló a szerdai árverésen.