Mindenkinek elérhető lesz Pina Bausch hagyatéka

2019.05.28. 17:26
Előzmény (1)

Online bárki számára hozzáférhetővé teszik a legendás német táncos és koreográfus, Pina Bausch egyedülálló művészeti hagyatékát, írja az MTI a táncművész fiának keddi bejelentése nyomán.

Salomon Bausch az anyja 2009-ben bekövetkezett halála után hozta létre a wuppertali székhelyű Pina Bausch Alapítványt, amelynek vezetője is egyben. Az alapítvány 2020-ban kezdi meg a feltöltést, elsőként Pina Bausch öt művének dokumentumait és kosztümjeit teszik elérhetővé.

Az archívum összesen 9000 videót, 200 ezer fotót és számtalan produkciós dokumentumot tartalmaz Pina Bausch összesen 46 művéről.

Pina Bausch tanulmányait Németországban és a New York-i Juilliard zeneiskolában végezte. Ő alapította a wuppertali táncszínházat, amelynek művészeti vezetője volt. A magyarok számára leginkább Pedro Almodóvar Beszélj hozzá! című filmjéből lehet ismerős.

Halálának tizedik évfordulóján, június 30-án a Pina Bausch Wuppertali Táncszínház Párizsban vendégszerepel, a német városban ezen a napon nem lesz semmilyen emlékrendezvény, Wuppertalban csak októberben emlékeznek meg róla, az utolsó táncművét fogják bemutatni.