Elhunyt Pina Bausch

2009.06.30. 16:15 Módosítva: 2009.06.30. 16:54
A kortárs táncművészet egyik legismertebb alakja 68 éves volt. Wim Wendersszel forgatott volna ősszel.

Hatvannyolc éves korában elhunyt Pina Bausch német táncos, koreográfus, a wuppertali táncszínház művészeti vezetője, írja a Guardian. A színház közlése szerint néhány napja rákot diagnosztizáltak a művésznél, amely váratlan gyorsasággal végzett vele.

A magyar nézők számára leginkább Pedro Almodóvar Beszélj hozzá! című filmjéből lehet ismerős. Az elmúlt hónapokban Wim Wendersszel egy háromdimenziós film előkészítésén dolgozott, szeptemberben kezdték volna a forgatást.

A Wikipédia szerint Philippine Bausch néven született a németországi Solingenben 1940. július 27-én. Az esseni Folkwang Hochschule-ban kezdte művészeti tanulmányait 1955-ben. Az iskola vezetője ekkoriban a német expresszionista táncművészet egyik legnagyobb alakja, Kurt Jooss volt. 1960-ban a New York-i Juilliard School ösztöndíjas hallgatója lett.

bausch

1962-ben csatlakozott Jooss társulatához, szólótáncosként számtalan szerepet kapott. 1972 óta dolgozott a wuppertali táncszínházban.

Inkognitóban jött Budapestre

A magyar kultúrával különösen jó kapcsolatban volt - mondta Novák Ferenc koreográfus, a Honvéd Táncszínház alapítója, volt vezetője. Bausch 1977-ben elkészítette Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának koreografált verzióját.

"Csodálatos asszony volt. Részt vettem néhány próbáján, a munkát mindig végtelen nyugalommal irányította, hiszen fölényes tudás birtokában volt" - fogalmazott Novák Ferenc. Nemcsak táncbéli tudása volt elképesztő, hanem magas színvonalú műveltsége is. A koreográfus megjegyezte: nála nem létezett egyetlen vitatható mozdulat, minden gesztust megindokolt, ugyanakkor maximálisan számított táncosai kreativitására, "hallatlan szeretet áradt belőle".

"Pina Bausch első alkalommal inkognitóban jött Budapestre" - idézte fel Novák Ferenc. A XX. század második felének talán legnagyobb táncszínházi alkotója 1999-ben a Wuppertali Táncszínházzal dolgozott a budapesti Trafóban.

Az elkészült mű bemutatóját 2000 májusában a Vígszínházban láthatta a közönség, a párizsiak pedig a 2001-es franciaországi magyar kulturális évad alkalmából ismerhették meg művét.

Pina Bauscht tavaly Goethe-díjjal ismerték el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport