Virág
0 °C
2 °C

Egy raktárban bukkantak rá a Notre-Dame összetört órájának másolatára

2019.06.26. 11:42

Véletlenül megtalálták egy poros templomi raktárban a Notre-Dame tűzvészben tönkrement kétméteres órájának 19. századi másolatát. Ez azért örvendetes fejlemény, mert az óra eredeti rajzai eltűntek, csak a róla készült fényképek segíthettek volna a szakértőknek a helyreállításban, így viszont a másolat alapján lehet majd restaurálni az értékes darabot. Igaz, egyelőre nincsenek konkrét tervek arról, hogy a leégett műemlék gigászi restaurálásakor foglalkoznak-e az órával is - írja az MTI. 

Ha csak a fotók alapján kellett volna dolgoznunk, a következtetéseinkre hagyatkoztunk volna. Noha a másolat szinte pontosan egyezik az eredetivel, mégis vannak különbségek: a Notre-Dame órája kidolgozottabb volt, tehát nem tehetjük meg, hogy egyszerűen a régi helyére állítjuk ezt az újabbat

- magyarázta Olivier Chandez, az Notre-Dame órájának karbantartója.

Múlt hónapban a Párizs északi részén álló Szentháromság-templomban leltározott Jean-Baptiste Viot francia órásmester, amikor belebotlott egy szinte tökéletesen ugyanolyan órába.

Mintha csak egy elégett könyv másik példányát találtam volna meg

- mondta el az AFP francia hírügynökségnek.

Az órát addig használták a Szentháromság-templomban, amíg több mint 50 évvel ezelőtt le nem cserélték egy modern elektromos szerkezetre. Egy keskeny lépcsőn megközelíthető, régi bútorokkal és szobrokkal teli raktárban bukkant rá az órás.

A székesegyházban április 15-én tört ki a tűzvész, amelynek következtében leégett a tetőszerkezet és a huszártorony. Emmanuel Macron francia államfő elképzelése szerint öt éven belül újjáépítik a Notre-Dame-ot, de számos szakértő úgy véli, ennél hosszabb időre lesz szükség.