Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Néhány hete agyvérzést kapott Alain Delon, most Svájcban pihen

2019.08.08. 20:53 Módosítva: 2019.08.08. 21:14

A 83 éves francia színész néhány hete enyhe agyvérzést kapott, jelenleg Svájcban pihen. Erről a színész fia mesélt, írja az olasz Corriere cikke alapján a Hvg.hu

Az agyvérzés ugyan július közepén történt, de már júniusban is előfordult, hogy rosszul volt a színész, szédülés és fejfájás miatt kellett egy amerikai kórházba mennie. A mostani svájci pihenője előtt egy párizsi kórház intenzív osztályán feküdt.

Legutóbb május végén írtunk a francia színészről: a heves tiltakozások ellenére Alain Delon akkor kapta meg a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-életműdíját, amelyet lánya, a 28 éves Anouchka Delon adott át neki. A 83 éves színész elismerése ellen egy amerikai feminista szervezet, a Women and Hollywood kezdett aláírásgyűjtésbe, arra kérve a fesztivál szervezőit, hogy ne tüntessék ki – az álláspontjuk szerint „rasszista, homofób és nőgyűlölő” – Alain Delont a díjjal.

Women and Hollywood felidézte: Alain Delon egy 2013-as tévéinterjúban arról nyilatkozott, hogy a homoszexuális pároknak nem szabadna engedélyezni gyerekek örökbefogadását, a „nőket pedig macsó módon kell kezelni, beleértve a pofonokat is”.

A petíciójuk arra is emlékeztetett, hogy a filmsztár fia, Anthony Delon május 4-én az Instagramon azt állította az apjáról, hogy gyerekkorában erőszakos volt vele, és kutyákkal zárta össze egy ketrecben, hogy keményebbé váljon.

Alain Delon aztán a Le Journal du dimanche nevű francia hetilap vasárnap megjelent interjújában így reagált a tiltakozásra:

Nem vagyok a homoszexuálisok házassága ellen, nem is érdekel. Az emberek azt csinálnak, amit akarnak. De nem támogatom az azonos nemű embereknek az örökbefogadást. Elismertem, hogy ütöttem meg nőt? Igen. Azt is hozzátettem valószínűleg, hogy több pofont kaptam, mint adtam. De soha az életben nem zaklattam nőt.

A cannes-i fesztivál művészeti igazgatója, Thierry Frémaux korábban azzal védekezett, hogy külön kell választani Delon munkásságát a véleményétől. „Nem a Nobel-díjjal jutalmazzuk Delont, hanem tiszteletbeli Arany Pálmával életművéért. A fesztivál elítél bizonyos megszólalásokat, de tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás szabadságát.”