Alain Delon a tiltakozás ellenére megkapta a cannes-i életműdíjat

K EPA20190519155
2019.05.20. 13:45

A heves tiltakozás ellenére Alain Delon vasárnap este megkapta a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-életműdíját, amelyet lánya, a 28 éves Anouchka Delon adott át neki.

A 83 éves színész elismerése ellen nemrég egy amerikai feminista szervezet, a Women and Hollywood kezdett aláírásgyűjtésbe, arra kérve a fesztivál szervezőit, hogy ne tüntessék ki az álláspontjuk szerint "rasszista, homofób és nőgyűlölő" Alain Delont a díjjal.

Women and Hollywood felidézte: Alain Delon egy 2013-as tévéinterjúban arról nyilatkozott, hogy a homoszexuális pároknak nem szabadna engedélyezni gyerekek örökbefogadását, a "nőket pedig macsó módon kell kezelni, beleértve a pofonokat is".

A petíciójuk arra is emlékeztetett, hogy a filmsztár fia, Anthony Delon május 4-én az Instagramon azt állította az apjáról, hogy gyerekkorában erőszakos volt vele, és kutyákkal zárta össze egy ketrecben, hogy keményebbé váljon.

Alain Delon aztán a Le Journal du dimanche nevű francia hetilap vasárnap megjelent interjújában így reagált a tiltakozásra:

Nem vagyok a homoszexuálisok házassága ellen, nem is érdekel. Az emberek azt csinálnak, amit akarnak. De nem támogatom az azonos nemű embereknek az örökbefogadást. Elismertem, hogy ütöttem meg nőt? Igen. Azt is hozzátettem valószínűleg, hogy több pofont kaptam, mint adtam. De soha az életben nem zaklattam nőt.

A cannes-i fesztivál művészeti igazgatója, Thierry Frémaux korábban azzal védekezett, hogy külön kell választani Delon munkásságát a véleményétől. "Nem a Nobel-díjjal jutalmazzuk Delont, hanem tiszteletbeli Arany Pálmával életművéért. A fesztivál elítél bizonyos megszólalásokat, de tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás szabadságát. Szét kell választani a dolgokat" – mondta.

Eredetileg a fiatal Alain Delon szerepelt volna az idei cannes-i filmfesztivál plakátján is, de Agnes Varda márciusi halála miatt végül a Cléo 5-től 7-ig és a Boldogság rendezője került rá a plakátokra. (via MTI)

Ne maradjon le semmiről!

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás