András, Andor
-3 °C
3 °C

A bíróság dönthet a Városliget sorsáról

2019.10.21. 17:23

A főváros új, ellenzéki vezetése és a kormány között az egyik konfliktusos terület a Liget-projekt ügye, mivel Karácsony Gergely főpolgármester a választási kampányban ígéretet tett az építkezés leállítására. Ahogy korábbi cikkünkben jeleztük, annak nem sok esélye van, hogy a Liget-projektet a maga egészében leállítsa az új városvezetés, hiszen számos elemének építése előrehaladott állapotban van. Ezek közé tartozik az UNESCO világörökségi szervezet által aggasztó méretűnek tartott állatkerti Biodóm, a Magyar Zene Háza vagy éppen a Dózsa György út alatti mélygarázs. Inkább

azoknak a múzeumoknak a sorsa lehet kérdés, ahol még nem történt semmilyen építkezés

(ilyen az Új Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza), vagy ahol az épületnek egyelőre csak a földalatti részein dolgoznak (az UNESCO által szintén aggályosnak érzett új Néprajzi Múzeum).

A projektért felelős állami cég, a Városliget Zrt. a választás után közölte, hogy kivétel nélkül mindegyik projektelem rendelkezik építési engedéllyel, Karácsony Gergely viszont felidézte, hogy korábban az építkezéseket ellenző CivilZugló Egyesület el tudta érni a Galéria és a Néprajzi Múzeum építési engedélyének megsemmisítését a bíróságon. Az engedélyeket azóta a Városliget Zrt. ismét megszerezte, de ha az újabb engedélyeket is sikerülne jogi úton megsemmisíteni, akkor a főváros valóban megakaszthatná a projektet azzal, hogy módosítja a Városligeti Építési Szabályzatot, ahogy azt a közgyűlés alakuló ülésén tervezik. A Liget-projekt így legalább részben megállna, és az új városvezetés alkupozícióba kerülne, ami előfeltétele bármiféle kompromisszumos megoldásnak.

Az egyesület honlapján részletesen is ismerteti, hogy eddig milyen peres eljárásokat indítottak, és azok hol tartanak. Eszerint per van folyamatban:

  • a Dózsa György úti mélygarázs
  • a Magyar Innováció Háza
  • az Új Nemzeti Galéria

építési engedélyeinek ügyében.

A tárgyalástól a kormány sem zárkózik el teljesen, legalábbis Fürjes Balázs budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában (FKT) lenne érdemes áttekinteni a Liget-projekt ügyét, ha Budapest új vezetésének bármi felvetése van, és oda az ötletgazda Baán Lászlót is érdemes lenne meghívni, hogy mondja el a projekt mellett szóló szakmai érveket.

Az Mfor magazin mai információi szerint a Városligetben épülő vagy oda tervezett épületek közül a Néprajzi Múzeum és az Új Nemzeti Galéria építési engedélyének ügyében folyik jelenleg per, de a volt Közlekedési Múzeum helyére épülő Magyar Innováció Háza és a Dózsa György úti mélygarázs sem rendelkezik érvényes építési engedéllyel. A lap tudomása szerint e perek állásáról Karácsony Gergely részletes összegzést kapott.

A Városliget Zrt. az Index kérdésére ismét azt válaszolta, hogy "a projekt valamennyi eleme (a Magyar Innováció Háza és a Dózsa György úti mélygarázs is) érvényes és végrehajtható építési engedéllyel rendelkezik. Az építési jogban kevésbé jártasak számára ugyanakkor félreértésre adhat okot, hogy nem mindegyik engedély emelkedett még jogerőre. Ennek oka, hogy a CivilZugló nevű szervezet, jellemzően formai, eljárási indokokkal megtámadta azokat. Jogerőre tehát csak az illetékes bíróság eljárását követően emelkedhetnek. Nagyon fontos azonban kiemelni, hogy a vonatkozó építési jogszabályok alapján,

a megtámadott engedély is érvényes és végrehajtható, így az építkezések teljesen jogszerűen zajlanak a Városligetben.

Az állami cég szerint az sem teljesen igaz, hogy korábban két építési engedélyt a bíróság megsemmisített, mivel a Néprajzi Múzeum és az Új Nemzeti Galéria esetében a hatóság "az eljárások apróbb, technikai jellegű hiányosságai okán új elsőfokú eljárást írt elő, melyek az engedélyek műszaki tartalmát nem érintették. A megismételt elsőfokú eljárás során ezeket a kisebb hibákat is korrigálták, így immáron ismét érvényes és végrehajtható engedélyekkel rendelkeznek ezek a projektelemek is."

Mindebből az ellentmondó részinformációk mellett annyi látszik biztosnak, hogy több esetben valóban a bíróság előtt van a CivilZugló Egyesület fellépése nyomán egy-egy kiadott építési engedély, és a Városligetben zajló építkezéseket ténylegesen leállítani, vagy megakadályozni három konkrét helyszínen (új Nemzeti Galéria, Magyar Innováció Háza, Néprajzi Múzeum) lehet, amennyiben - a szabályzat borítékolható módosítása után - a jelenlegi engedélyeket a bíróság bármilyen okból megsemmisíti, vagy ha a kormány erről a békesség kedvéért megállapodik az új fővárosi vezetéssel.