Hatályon kívül helyezték a Néprajzi Múzeum építési engedélyét

2018.11.30. 12:32

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítélete hatályon kívül helyezte az új Néprajzi Múzeum építési engedélyét – számolt be a hírről Garay Klára zuglói civil és MSZP-s képviselőjelölt közlése alapján a Népszava. Garay elmondása szerint a bíróság pénteken új eljárásra utasította az első fokú hatóságot, az V. kerületi kormányhivatalt. Tájékoztatása szerint a bíróság egyebek mellett azzal indokolta döntését, hogy az engedélyeztetési eljárás során az ügyfélként bejelentkezett civil szervezetek és szakértőik számára nem biztosították a törvény által előírt iratbetekintési jogot.

A Népszava ugyanakkor azt írta, emiatt le kell állítani a múzeum építését is, erről azonban a Liget Budapest közleménye szerint nincs szó. Ugyanis a mélyépítési munkálatok (azaz kvázi a gödör kiásása) már lezárultak, a múzeum épületének építése pedig még nem kezdődött el, hiszen még csak most fogják megkötni a kivitelezésre vonatkozó szerződéseket.

A 24.hu csütörtökön írta meg, hogy a közbeszerzést ugyanaz a ZÁÉV Zrt. nyerte meg, amely hagyományosan meglehetősen "szerencsésen" indul a közbeszerzéseken: ők építik a Pécsi Tudományegyetem új szárnyát 10,6 milliárd forintért, egy 200 milliárdos gigaközbeszerzésen is a győztesek között voltak, ők építik a Matolcsy-féle alapítványok által gründolt kecskeméti egyetemet az eredet árnál másfél milliárd forinttal drágábban. Nemrég pedig a Mészáros Lőrinchez köthető Magyar Építő Zrt.-vel közösen nyerték el a Puskás Ferenc Stadion 100 helyett 190 milliárdos felépítését, és ezen kívül is gyakran indulnak (és nyernek) együtt közbeszerzéseken Mészáros Lőrinc érdekeltségeivel.

A Liget Budapest így kommentálta a bíróság döntését:

A 2018. november 28-i tárgyaláson egy sajnálatos, de a beruházás szakmai tartalmát egyetlen elemében nem érintő formai, eljárási hiba miatt a Fővárosi Munkaügyi Bíróság új eljárásra utasította az elsőfokú hatóságot. A hatóság az eljárást meg fogja ismételni, és minden bizonnyal korrigálja az eljárási hibát, és ezt követően a beruházás menetrendszerűen folytatódhat. Tekintve, hogy a mélyépítési munkálatok most zárultak le, és a magasépítésre vonatkozó szerződéskötés éppen folyamatban van, a Néprajzi Múzeum kivitelezését és annak ütemezését nem veszélyezteti az ügy.

Ne maradjon le semmiről!