Zaklatás miatt távoznia kellett a Katona József Színház egyik munkatársának

2019.11.19. 10:16

A budapesti Katona József Színház vezetőségének tudomására jutott, hogy egy szerződéses munkatársa, több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival

– áll a színház hivatalos, Facebookon is megosztott közleményében.

Miután az érintett felek írásban bejelentést tettek, a vezetőség vizsgálóbizottságot állított fel, amelynek munkáját külső szakértők is segítették. Az ügyben már döntés is született, az illető, aki nem megfelelően viselkedett a kollégáival, november 19-től nem léphet az intézmény területére, és értelemszerűen a továbbiakban nem tartanak igényt a munkájára. 

Arról, hogy pontosan kik az ügy szereplői, nem adtak tájékoztatást, mert az érintettek kérték, hogy nevük ne derüljön ki. A színház vezetősége a vizsgálóbizottság felállításával, illetve az egyéb intézkedésekkel az ügyet lezártnak tekinti, és a társulatnak felajánlotta pszichológus segítségét, hogy feldolgozhassák a történteket. 

A Harvey Weinstein-botrányt követően Magyarországon is előtérbe került a szexuális zaklatás témája a színházi és filmes világban, 2017 októberében Sárosdi Lilla és Sándor Erzsi tett közzé egy-egy történetet fiatalkori traumájáról. Sárosdi Lilla először nem árulta el, ki zaklatta, majd megnevezte Marton Lászlót. Később több színésznő is csatlakozott hozzá. A másik nagy port kavaró ügy Kerényi Miklós Gáboré volt. Először Maros Ákos táncos és színész vallott arról, hogyan élt vissza hatalmával Kerényi.