2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Pogány Judit úgy érzi magát most, mint a Kádár-rendszerben

2019.12.08. 12:02 Módosítva: 2019.12.08. 12:13

Ismert színészek mondják el véleményüket a Fidesz kulturális finanszírozást teljesen felforgató törvénytervezetéről a Katona József Színház vasárnap délben megjelent videójában. Pintér Béla szerint a tervezet "megszüntetné a független színházak támogatását, ezzel a biztos halálra ítéli őket". 

Kováts Adél úgy látja, hogy demokráciában széles körű szakmai egyeztetés nélkül nem hozhat törvényt a parlament, nem végezhet radikális átalakítást, "sem a kultúrában, sem semmilyen területen". Ónodi Eszter szerint a "kultúra nem a politikusoké, a kultúra a miénk". Az átalakítással kapcsolatban legerősebben talán Pogány Judit fogalmazott:

Én már színész voltam a 60-as, 70-es, 80-as években is. Harminc év demokrácia után nem gondoltam, hogy egyszer ugyanúgy fogom érezni magam, mint akkor.

A színésznőhöz csatlakozva Bálint András is arról beszélt, hogy kezdenek visszaköszönni a 70-es évek, a "központi ellenőrzés és a cenzúra". "Én ezt már megéltem, ne legyen újra" - mondta. 

Vasárnap délig közel 29 ezren írták alá "a kulturális élet szétverése ellen" indított petíciót, hétfőre pedig tüntetést szerveznek a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért.

A Fidesz és a KDNP megszavazza ugyanis a parlament jövőheti záróülésén a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot, ami vétójogot adna az igazgatókinevezések tekintetében Kásler Miklós miniszternek, amennyiben egy színház állami forrásokat is elfogad. A kormánypárt frakcióvezetője, Kocsis Máté megjegyzése szerint ez a Gothár-botrányra adott válasz.

Az ügy hátteréről itt írtunk részletesen.