Ida
6 °C
9 °C

Nádasdy Ádám: A Fidesz nem jobb-, hanem hatalomoldali

2020.01.17. 16:29

Tarlós István csalódást okozott neki, ezért nagyon örült Karácsony Gergely főpolgármesterré választásának, jelentette ki Nádasdy Ádám nyelvész, költő és műfordító a Magyar Hang pénteki interjújában.

"Komolyan azt gondolta, hogy a Sziget Fesztiválon a melegsátor ártalmas. Becsületes ember végül is, kimondta nyíltan. De ez akkor is jelentős szűklátókörűségre vall. Meg hogy a melegfelvonulás valahol a külvárosban legyen, ezeket nem tudom megbocsátani" – mondta a vállaltan homoszexuális Nádasdy Tarlósról.

A költő és nyelvész a korábbi főpolgármester pártjáról, a Fideszről is beszélt, amely szerinte nem jobboldali, hanem "hatalomoldali". "A jobboldal az az Osztrák Néppárt, esetleg a CDU, a CSU. Nézze csak meg az újságjaikat. Hol lát itt ilyeneket? A Fidesznek csak hecclapjai vannak."

Nádasdy Ádám a Fideszről azt mondta:

Aki betársul hozzájuk, azt megjutalmazzák, aki meg nem, azt igyekeznek mellőzni. Markáns ideológiát nem látok a kormányoldal esetében.

A színházak helyzetével kapcsolatban úgy fogalmazott: "Valahogy nem látom magam előtt, hogy valaki azt mondaná az Örkény Színháznak, hogy holnaptól ezt a darabot ne játssza, és akkor így is lesz. Amilyet láttam Kádár alatt. Itt még nem tartunk. Hogy az egész afelé mozog-e? Azt gondolom, igen, de ahhoz még sok mindennek történnie kell."

Arra a kérdésre, hogy az ország ügyei elkeserítik vagy kiállásra késztetik, úgy felelt: inkább elkeserítik. "Öreg is vagyok, fáradt. Arra gondolok, hogy te jézusmária, ezt már egyszer csináltuk! Saját kárán tanul a buta, van egy ilyen mondás. Úgy látszik, ez esetben is igaz."

Nádasdy Ádám tavaly nyáron beszélt először nyilvánosan arról, hogy miután befejezte az oktatást az ELTE-n, Londonban költözik, de fenntartja az itthoni életét is. A kétlakiságról most azt mondta: megvannak az árnyoldalai. "Végiggondolni, hogy elhoztam magammal azt, ami nekem majd három hét múlva kelleni fog? Sokkal előrébb kell gondolkozni, és nem szabad hibázni."

Boris Johnson választási győzelmével kapcsolatban elmondta: "Ostoba szlogenekkel kábítják sajnos az embereket. Ez az angolokra pedig nem volt jellemző! Olyan tárgyilagosak, szárazak voltak mindig. (...) Ehelyett ma csak a hülyeségek mennek."