Íme a legjobb idei gimis filmek

2020.02.28. 10:56

Utassy Jázmin A Valami című filmje nyerte a 2020-as Országos Középiskolai Filmszemlét. A testvérpár kapcsolatát bemutató filmet találta legjobbnak a 97 pályamű közül a zsűri, de díjaztak többek között iskolai zaklatásról szóló munkát és egy autista kisfiút bemutató rövidfilmet isAz Indavideó felületén lehetett a szemlére pályázni, a fesztivált pedig a budapesti Káldor Miklós Kollégiumban tartották február 21-23-án. 

A Valami

A testvérpár kapcsolatát bemutató győztes filmet rendező Utassy Jázmin a győri Kazinczy Gimnáziumból érkezett. A második díjat Grüll Benjámin, a fővárosi Bornemisza Gimnázium diákja kapta az 1920-as évek Magyarországán végzett emberkísérletekről készült anyagáért, aminek címe a Szuperkatonák.

Szuperkatonák - Emberkísérletek az 1920-as évek Magyarországán

 

Harmadik lett a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumból érkező Nincs később! című film. Gergely Bálint műve három érintett belső monológjára építve mutat be egy iskolai zaklatást.

Nincs később!

Animációs különdíjban részesült Nagy Sára Miriam Age Lines című munkája (Eötvös Gimnázium, Budapest).

Age Lines

A zsűri egyik tagja, Kende János Empátia díjat adományozott a Címkék nélkül című filmnek, amiben Peresztegi Hanna, a Kőbányai Szent László Gimnázium diákja autista öccsét mutatja be nagy empátiával.

Címkék nékül

Operatőri dicséretben részesült a fővárosi Csik Ferenc Gimnáziumból érkező Reflections című pályamű – operatőr: Körmendi Máté. Dicséretben részesült továbbá az Only You című film (Bogdán István, Demecs Flórián – Káldor Miklós Kollégium, Budapest) és a Székely Éva megmenekülése című pályamunka (Bartúcz Anna – Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium).

Reflections

A zsűri – melynek tagjai Balog Judit színművésznő, Kardos Sándor és Kende János operatőrök, és Reisz Gábor filmrendező voltak – 97 pályamű közül választotta ki a díjazottakat, emellett Kárpáti György Mórral, Szabó Mátéval és Szederkényi Olgával kiegészülve a fesztiválon elemezték is a filmeket. A szemle vendége volt még édesanyjával együtt a mobiltelefonos filmjével Cannes-ból két díjat is hazahozó Százados Ábel.