Semjén Zsolt benyújtotta a törvényjavaslatot, ami 20 ezer embert fosztana meg a közalkalmazotti státusztól

2020.04.15. 09:24 Módosítva: 2020.04.15. 10:59

Semjén Zsolt benyújtotta éjszaka a javaslatát arról, hogy kivezetnék a közalkalmazotti státuszt a kulturális szférából, írja az ATV.

A törvényjavaslat 2020. november 1-jével megszüntetné a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását. A változás közel 20 ezer munkavállalót érint. Több szakszervezet közös közleményt adott ki, melyben azt írták:

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a kormány a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) olyan módosítását készül beterjeszteni a parlament elé, mely alapos és részletes társadalmi konszenzus nélkül teljes szakmacsoportokat fosztana meg a jelenlegi közalkalmazotti jogállásától.

A tervek ellen élesen tiltakozott több szakszervezet, valamint közgyűjteményi és közművelődési szervezet is. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa, a Magyar Levéltárosok Egyesülete és a Magyar Népművelők Egyesülete például „mélységes döbbenettel fogadta” a kormány törvénytervezetét.

Az Emmi (Emberi Erőforrások Minisztériuma) szerint a változás jó lesz. 6 százalékos béremelést kapnak 2020-ban a művészeti szervezeteknél, közművelődési intézményeknél és a közgyűjteményeknél dolgozók, párhuzamosan „a közalkalmazottak jogviszonyváltásával” – írták korábban közleményükben.

A jogviszonyváltásról, azaz gyakorlatban a közalkalmazotti státusz elvételéről szóló törvénymódosítás szövegét az Emmi húsvét előtt küldte el az érintett intézményeknek, amit az ünnep alatt kellett volna véleményezniük. A közgyűjteményi és közművelődési szervezetek szerint a húsvétra időzített „vita” ellentmond a kereszténység legnagyobb ünnepe szellemiségének, a munkavállalók pihenése jogának. Tiltakoznak az ellen is, hogy a kormányzat egy ilyen fajsúlyú változtatást a koronavírus-veszélyhelyzet idejére időzített, amikor ezek az intézmények is megfeszítetten dolgoznak a kulturális feladatok ellátásán és körülményekhez való igazításán.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedd éjszaka nyújtotta be végül a törvényjavaslatot, melyet azzal indokolt:

Az elmúlt közel 30 év alatt bekövetkezett, a munka világát érintő változások, az egyes hivatásrendek differenciálódása, az azokra vonatkozó speciális szabályozás, jelentős mértékben kiüresítette a Kjt.-t, amely sok szempontból nem tudta követni a munkaerő-piaci és munkajogi változásokat, életszerűtlenné vált, széttöredezett szabályozást eredményezve. Ennek következtében indokolt a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyának munkaviszonnyá alakítása.