Megrongáltak egy szobrot az amerikai tüntetők, a varsói mását is összefirkálták

2020.06.03. 16:13

Washington után Varsóban is megrongálták a lengyel és az amerikai szabadságharcok hősének számító Tadeusz Kosciuszko emlékművét, amely az amerikai tüntetések során összefirkált washingtoni szobor másolata.

A Fehér Ház előtti Lafayette téren emelt emlékművet hétfőre virradóan firkálták össze, majd rövidesen a varsói másán is megjelent a Black Lives Matter felirat. Az MTI híre szerint Rafal Trzaskowski főpolgármester elítélte a tettet, és bejelentette a szobor rendbehozatalát. A varsói szobor megrongálását a rendőrség vizsgálja.

Tadeusz Kosciuszko az általa irányított híres, 1794-es lengyel nemzeti felkelést megelőzően részt vett az amerikai függetlenségi háborúban, 1776-ban beállt a britek ellen szabadságukért küzdő gyarmatok hadseregébe. A kongresszustól mérnökkari ezredesi rangot kapott. Többek között ő erősítette meg a Washington által Amerika kulcsának nevezett West Pointot.

Már a mérnökkar vezérkari főnökeként, a háború végén az utolsó déli brit erősséget, Charlestont felszabadító csapatokat vezette. A függetlenség kivívása után amerikai állampolgárságot és dandártábornoki rangot kapott, 1784-ben elszánt republikánusként tért haza.

Amerikai vagyonát a fekete rabszolgák kiváltására és művelődésére szánta, a végrendeletének végrehajtását pedig barátjára, Thomas Jeffersonra bízta, aki azonban nem teljesítette a feladatot.

A George Floyd halálát követő amerikai zavargások során a washingtoni tüntetők mégsem kímélték a fekete rabszolgák felszabadítására törekvő Kosciuszko szobrát. A lengyel közszolgálati rádió amerikai tudósítója meg is kérdezte a washingtoni Kosciuszko-emlékműnél összegyűlt emberektől, miért lett az emlékmű a rongálások célpontja, de nem tudtak konkrét okot megnevezni, sőt, azt sem tudták, kit örökít meg a szobor.

A washingtoni Kosciuszko-emlékmű megrongálását Lengyelország washingtoni nagykövete felháborítónak nevezte, az Egyesült Államokban élő lengyelek szervezetei pedig kezdeményezték a szobor helyreállítását.