2500 ritka iszlám szöveg lesz ingyen elérhető online

3453
2020.06.08. 12:13

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár nekilát a főként 19-20. századból származó kéziratai és könyvgyűjteményei digitalizálásának, írja a Guardian.

Az izraeli könyvtár központjában, Jeruzsálemben 2500 darab ritka könyv digitalizálását végzik el. A szövegek között arab, perzsa és török nyelvűek is vannak, az így készülő online gyűjtemény pedig világszínvonalú lesz.

A kéziratok között szerepel például a híres középkori perzsa költő, Dzsámi 15. századi Tuhfat al-Ahrár-jának (Ajándék a nemesnek) másolata is. A könyvtár kurátora, Dr. Raquel Ukeles azt mondta a könyvről, hogy

ez egy igazi ritkaság. Minden oldalt arany szegély és kidolgozott festmények díszítenek gazellákról, virágokról vagy növényekről. 

Dzsámi Tuhfat al-Ahrár című, 1484-ből származó kézirata.
Dzsámi Tuhfat al-Ahrár című, 1484-ből származó kézirata.
Fotó: National Library of Israel

Ukeles azt is hozzátette, hogy a digitalizálás már csak azért is jó, mert az ehhez hasonló kéziratok nagyon kényesek, így nem lehet őket kirakni az olvasók elé a könyvtárba. 

A digitalizálásban az a csodálatos, hogy nagyon közelről szemügyre lehet venni a könyvet. A digitalizálással olyan részleteket is észrevettünk, amiket nagyítóval sem láttunk volna. 

A rendkívüli értékű kéziratok között szerepel még egy miniatűr, 37 x 68 mm-es Korán is. A projektben a könyvtárat segíti a brit Arcadia cég is, az együttműködéssel is hangsúlyozzák, hogy mennyire "fontos számunkra a határokon átívelő hozzáférés biztosítása".  

(Borítókép: Miniatűr Korán. Fotó: Izraeli Nemzeti Könyvtár)

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM