Olaszországban bukkant fel Banksy másfél éve ellopott graffitije

2020.06.11. 09:11

Másfél évvel ezelőtt, vagyis 2019 januárjában a párizsi Bataclan klub ajtajáról levágták azt a graffitit, amellyel az ismert street art művésze a 2015-ös terrortámadás áldozatainak állított emléket. A hatóságok szerint kapucnis emberek estek neki az ajtónak flexszel, majd kisteherautóval szállították el a festményt.

Az emlékezés szimbólumát vették el tőlünk, pedig ez mindenkié volt: a helyieké, a párizsiaké és a világ polgáraié

– nyilatkozta akkor a klub vezetője.

A hatóságok Európa-szerte keresték az eltűnt graffitit, és a La Republica szerint nemrég meg is találták Olaszországban, mégpedig egy parasztházban Teramo megyében. Hogy pontosan kiket gyanúsítanak a lopással, és kik a parasztház tulajdonosai, arról egyelőre nem nyilatkoztak, de állítólag napokon belül több részletet is nyilvánosságra hoznak majd.

Bansky a napokban az Instagram oldalán két olyan képet is posztolt, amit George Floyd halála, illetve azt követő tüntetéssorozat ihletett meg. Állítása szerint először nem akart véleményt nyilvánítani a történtekről, mert úgy gondolta, most az afroamerikai közösségnek kell hallatni a hangját, hagyni kell, hogy ők beszéljenek, de rájött, nem az ő feladatuk megszüntetni a társadalmi egyenlőtlenséget, hanem a fehéreké.