Beázott a nagy viharban a Szépművészeti Román Csarnoka

DSC 8116
2020.06.19. 09:53

Tegnap adtunk hírt róla, hogy június 20-án, szombaton három hónap szünet után kinyit a Szépművészeti Múzeum, ahol az állandó kiállítások mellett egy erre az alkalomra összeállított, Dürer kora című grafikai kamarakiállítás is megtekinthető lesz. Ezután viszont levelet kaptunk a múzeum egy munkatársától, aki csodálkozott az újranyitáson: 

"Erre egyébként amiatt sem kerülhet sor, mert a vasárnapi özönvízszerű eső miatt az épület jelentős vízkárokat szenvedett, az újonnan átadott Román Csarnok például teljesen beázott a falakat díszítő freskókkal együtt és a műtárgyraktárak, illetve a földszinti állandó kiállítások is vízben állnak" – állította a levélíró.

Megkérdeztük a múzeum kommunikációs osztályát, hogy tényleg ilyen súlyos állapotok vannak-e házban, és kiderült, hogy a Román Csarnok valóban beázott június 14-én, amikor Budapestre szokatlan mennyiségű csapadék zúdult le, viszont a károk közel sem olyan jelentősek a megítélésük szerint.

"A vasárnapi ítéletidő és a rövid idő alatt leesett extrém mennyiségű esővíz kisebb károkat okozott a múzeumban. A Román Csarnok két helyen, a két sarkán ázott be, szerencsére a károk nem jelentősek, a múzeum és a kivitelezők megvizsgálták az épület tetőszerkezetét és megtették a szükséges lépéseket.  A vízbetörés pontos okának feltárása meg zajlik, a Román Csarnok addig sajnos nem látogatható. A javításokat a kivitelező garanciális munkák keretében végzi majd el.  A vasárnapi nagy felhőszakadást követő további esőzések során már nem tapasztaltunk beázást" – válaszolták. Azt is elmondták, hogy az épület más részei nem károsodtak.

A Román Csarnok beázása annak fényében meglehetősen furcsa, hogy alig másfél éve ért véget a múzeum legutóbbi nagy felújítása, amelynek pont az évtizedekig használaton kívül álló Román Csarnok rekonstrukciója volt a legnagyobb eredménye. A három évig tartó, 15 milliárd forintba kerülő helyreállítás során a csarnok fölötti tetőszerkezetet is felújították, a freskókkal díszített terem ugyanis korábban a tető rossz állapota miatt rendszeresen beázott. Úgy tűnik, hogy a vízelvezetést a kivitelező mégsem tudta úgy megoldani, hogy egy nagyobb próbatételt kiálljon.

(Borítókép: A Szépművészeti Román Csarnokának teteje 2018-ban, a felújítás után – Index / Bődey János)